Időjárás

Harapós faggyal nyúl utánunk a tél, veszélyben a baracktermés

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 5. 12:46

Átmeneti lehűlésre és fagyveszélyre figyelmeztet a meteorológia a hét második felében. Pénteken és szombaton az ország nagy részén gyenge fagyra kell számítani. 

Átmeneti lehűlésre és fagyveszélyre figyelmeztetett a HungaroMet a Facebookon kedden.

Az előrejelzés szerint szerdától északi, északkeleti áramlással több fokkal hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

A mostanihoz képest nagyjából 6-8 Celsius-fokkal eshet vissza a hőmérséklet (ami egyébként a sokévi átlagnak megfelelő szintre csökken így).

A csütörtök hajnalban a szeles időnek köszönhetően az ország nagy részén még enyhe marad a reggel, csak az Északi-középhegység szélvédett részein lehet gyenge fagy.

Péntek hajnalra viszont már megszűnhet a szél, és ezzel párhuzamosan az ország nyugati és északi megyéiben többfelé kiderül az ég, ugyanakkor a déli, délkeleti tájakra még beragadhat a felhőzet. Pénteken és szombaton az ország legnagyobb részén gyenge légköri (2 méteren mért) fagyra kell számítani.

Sokfelé hűl le majd a levegő fagypont alá, akár mínusz 4 fokig is, de az északi völgyekben még ennél hidegebb is lesz.

Szombat hajnalban is kevés felhő várható az ország fölött és még a szél is jórészt gyenge marad, de már némileg enyhülhet az idő, 0 fok körüli legalacsonyabb hőmérséklet valószínű. Az északi-északkeleti határ közelében azonban még ekkor is mínusz 5 fok köré is süllyedhet a hőmérséklet.

A február 29-i agrometeorológiai előrejelzés szerint februárban sorra dőltek meg hazánkban a melegrekordok, a növények pedig a tavaszt érezve fejlődésnek indultak. 

A korai csonthéjasok (pl. a mandula) már javában virágoznak, az északi országrészben közvetlenül virágzás előtt áll a kajszi, megpattant a rügy a körtéken és birsen is, ami a tavaszi fagykárok esélyét nagyon megnöveli.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnaptól jóval enyhébb, ugyanakkor csapadékos időre kell készülni.

 

#Időjárás#március#fagy#fagykár#hideg

Címlapról ajánljuk