Életmód

Így lesz gyönyörű a kert nyárra: ezeket a munkákat kell elvégezni márciusban

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 4:05

Amikor az aranyvessző virágzik, a rózsákat ideje metszeni – tartja a régi kertészbölcsesség. A nappalok egyre melegebbek, a fagy levonult, ideje kezünkbe venni az ásót és a gereblyét. Ezeket a kerti munkákat kell elvégezni márciusban, hogy nyáron és ősszel pompás kertünk legyen. 

A március beköszöntével nem csak az első, igazán verőfényes napokat köszönthetjük, hanem a vödröt, az ásót és a virágföldet is, a dús kert alapjait ugyanis már most le kell tenni.

A Hobbikert.hu szedte össze, melyek azokat a kerti munkák, amelyeket nem lehet megúszni márciusban.

Márciusban kell elültetni a fásszárú növényeket és az évelőket. A nagy méretű fásszárúaknak őszig lesz elég idejük begyökeresedni. A fagyérzékeny fajok – például a hortenzia, a rododendron, a mályvacserje vagy a magnólia – is tavasszal ültethetők. Az öntözés kiemelten fontos, az ültetési gödörnek kétszer akkorának kell lennie, mint a gyökérlabda.

Ajánló: Dús virágokkal hálálja meg a muskátli, ha márciusban ezt az pár dolgot elvégezzük

Márciusban már el kell vetni a zöldségek és nyári virágok magjait. 

Márciusban kell elvetni a paradicsomot, a padlizsánt, a paprikát, a chilit, a cukkinit, a karalábét, a póréhagymát.

Hogy nyárra virágos legyen a kert, márciusban gondoskodni kell a büdöske, kasvirág, pillangóvirág, rézvirág, törpe nebáncsvirág és az oroszlánszáj magjainak jó körülményeiről is. 

A fagy levonulásával gondoskodni kell a talaj minőségének javításáról: komposztot szétteríthetjük az ágyásokra. Érdemes előtte átszitálni, majd enyhén a talajba gereblyézni. 

Amikor az aranyvessző virágzik, a rózsákat ideje metszeni – tartja a régi kertész bölcsesség. A megfelelő tavaszi visszavágás fontos a gazdag virágzáshoz, annak mikéntje és erőssége már a rózsa fajtájától és típusától függ.

Márciusban lassan a fű is növekedésnek indul, figyelmet kell fordítani a gyepre is. Már ilyenkor érdemes megszabadítani a ráhullott levelektől. A filcesedett, mohás gyepet szellőztessük át. A nehéz, nedves talajok homokkal lazítását is megkezdhetjük, szórjunk négyzetméterenként 1-2 kg homokot a talajra, ami idővel majd bemosódik a mélyebb rétegekbe.

Ajánló: Gyönyörűen virágzik majd a leander, ha megfogadjuk ezt a pár jó tanácsot

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#március#kert#kerti munka#gyep

Címlapról ajánljuk