Életmód

Dohányosok, figyelem: a cigaretta nemhogy nem fogyaszt, de hasi zsírt is okozhat

rtl.hurtl.hu

2024. március 24. 15:13

A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint a dohányzás hajlamosít a hasi zsír kialakulására, különösen a zsigeri zsírra, ami az egyik legegészségtelenebb mind közül.

A dohányzás hajlamosít a hasi zsír kialakulására, különösen a zsigeri zsírra, ami az egyik legegészségtelenebb fajta mind közül – derül ki a Koppenhágai Egyetem friss kutatásából, ismertette a Telex.

Mint írják, bár alapvetően a dohányosoknak sokszor alacsonyabb a testsúlyuk, mint a nem dohányosoknak, a kutatás szerint nyilvánvaló egészségkárosító hatásától eltekintve sem érdemes fogyókúrás módszerként használni a cigarettát. Az Addiction szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók megvizsgálták, hogy a dohányzás miként befolyásolja a hasi zsír mennyiségét. Azt találták, hogy

mind a dohányzás elkezdése, mind az egész életen át tartó dohányzás növelheti a hasi zsírt, különösen a zsigeri zsírt.

A tudósok szerint ez a belső szervek közötti zsírfelhalmozódásra utal, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a cukorbetegség, a sztrók és a demencia magasabb kockázatával.

Germán D. Carrasquilla, a tanulmány vezető szerzője szerint ezek az eredmények megerősítik a dohányzás megelőzésére és visszaszorítására irányuló nagyszabású erőfeszítések jelentőségét, mivel ez hozzájárulhat a hasi zsigeri zsír és az ezzel kapcsolatos krónikus betegségek csökkentéséhez is.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#dohányzás#cigaretta#fogyás#has#zsír#kutatás#tanulmány#koppenhága#egészség

Címlapról ajánljuk