Életmód

Amikor közügy lesz a magánügyből: 5 híres politikus, akinek a nyilvánosság előtt zajlott a válása

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 15:04

Részletes kitálalások a magánéletről, a sajtó előtt folyó válóperek: nemrég Magyar Péter és Varga Judit párkapcsolatáról is több meredek állítást lehetett hallani. Most összegyűjtöttük, hogy korábban melyik politikusok válásától, vagy annak következményeitől volt hangos a közbeszéd.

Egyelőre nem sok részletet vagy hátteret lehet tudni Magyar Péter és Varga Judit március 17-i házastársi csörtéjéről a Facebookon, amelyben elhangzottak verésről szóló vádak, posztoltak kapcsolati erőszakról szóló kisfilmet, és különböző politikai hatalmasságok neve is felmerült.

Annyit viszont biztosan elmondhatunk, hogy a Varga-Magyar páros válása és kapcsolatuk válsága már a nyilvánosság elé került. A volt igazságügyminiszter és exférje ügye egyelőre azonban sehol sincs több múltbéli politikusváláshoz, amelyek hetekig, hónapokig, sőt gyakran évekig tartották lázban a közvéleményt.

Bennük csupán annyi közös van a Varga-Magyar házaspárral, hogy a köz szinte groteszkül intim módon látott bele kapcsolatukba a válás közben vagy után. Ha nem neves politikusokról lett volna szó, nem is tartoztak volna a nyilvánosságra a néha kínos, néha ijesztő, néha csak privát helyzetek – de így vagy úgy, tömegek értesültek róluk.

1) Boris Johnson viharos magánélete

Ha van valaki, aki képes rutinosan beilleszteni politikai karrierjébe azt, hogy folyamatosan válik, összejön valakivel, szétmegy, és így tovább, sőt az se nagyon zavarja, ha erről minden bulvárolvasó értesül, az minden bizonnyal Boris Johnson.

A politikustól már az is hajmeresztő volt, hogy 1993-ban mindössze 12 nappal azután házasodott össze Marina Wheelerrel, hogy elvált előző feleségétől, Allegra Mostyn-Owentől, aki elmondása szerint teljesen összetört emiatt, és évekig kísértette az, ahogy a politikus teljesen kifacsarta, majd eldobta őt. A házasság után öt héttel ráadásul meg is született Johnson és Wheeler közös gyermeke, aki még előző házassága alatt fogant.

Johnson aztán elvált Wheelertől is 2018-ban, a jogi huzavona pedig még évekig folytatódott. Közben a brit olvasók a bulvárok címlapjairól értesülhettek arról, hogy Johnson összejött Carrie Symondsszal, akivel 2020 óta már három gyerekük van. Nemcsak a válás, hanem Johnson harmadik házassága is nagy hírverést kapott, ugyanis ő lett 1822 óta az első miniszterelnök, aki hivatali ideje alatt házasodott.

A politikus viharos magánélete mellett viharos politikai karrierjét is érdemes felidézni:

2) A Sarkozy házaspár szétcsalja egymást

Nicolas Sarkozy házassága komolyan megszenvedhette a kampányolást: legalábbis ezt mutatja, hogy Cécelia Ciganer-Albénizzel már öt hónappal azután elváltak, hogy a férfi Franciaország elnöke lett 2007-ben. Ciganer-Albéniz ráadásul nemcsak felesége, hanem közeli munkatársa is volt Sarkozy-nek: ő volt pártja, a UMP személyzeti vezetője.

Ciganer-Albéniz egy ekkori interjúban ráadásul arról beszélt, hogy már két éve egy másik férfival él, ami alaposan megosztotta a közvéleményt, főleg amiatt, hogy 2005-ös önéletrajzában még bőven fogadkozott Sarkozy, hogy házasságában minden rendben van, és hogy feleségével „valódi lelki társak”. Közben az elnökön látszott, hogy nincs a helyzet magaslatán: irodája először rosszul jelentette meg a párról szóló közleményt, amely a különválásról szólt. Csak később pontosították, hogy valójában el is váltak.

Sarkozyt viszont nem látta „felszarvazott férjnek” a közvélemény, ugyanis az is kiderült: a politikus közben végig a Le Figaro újságírójával, Anne Fuldával kavart.

Sarkozy az utóbbi években leginkább korrupciós és vesztegetős ügyeivel került be a sajtóba. Az ítéletéről tavaly májusban az RTL Híradó is tudósított:

3) François Hollande válása és megválasztása is összekapcsolódtak

A 2007-es francia választások után nemcsak a győztes, hanem a vesztes magánélete is címlapra került: Sarkozy ugyanis azt a Ségolène Royalt verte meg a voksoláson, aki a későbbi francia elnök, François Hollande partnere volt. Royal Sarkozyhez hasonlóan alig egy hónappal a választások után jelentette be, hogy különválik párjától, akivel 29 évet töltöttek együtt, és négy gyerekük volt.

Hollande aztán egy újságíróval jött össze, és exével ellentétben ő már megnyerte jelöltként a következő, 2012-es választást. Azonban ahogy az előző két alkalommal, most is a voksolás után nem sokkal derült ki, hogy ennek a kapcsolatnak is annyi: egy bulvárlap buktatta le az elnököt, aki egy színésznővel kavart, majd egy évvel később össze is házasodott vele.

Amikor közügy lesz a magánügyből: 5 híres politikus, akinek a nyilvánosság előtt zajlott a válása
Fotó: MTI / EPA / Reuters pool / Philippe Wojazer

4) Vissza az alapokhoz: hallgatózás és pletykálás

Amikor John Major miniszterelnök 1993-ban bejelentette, hogy a thatcheri időszak után ideje visszatérni „a jószomszédi viszonyhoz, a rendességhez, az udvariassághoz”, valószínűleg elfelejtett szólni David Mellor pénzügyminiszternek és szeretőjének, Antonia de Sancha színésznőnek, illetve de Sancha főbérlőjének, aki rendszeresen felvette lakója telefonbeszélgetéseit a férjezett kormánytaggal.

A botrányról végül a Sun számolt be, de a politikus viszonyát felnagyítva, kitalált részletekkel mutatta be. A közben vesztegetési botrányba keveredett Major később lemondott, illetve 1995-ben válás is lett a viszonyból: elhagyta felesége, Judith Hall. A Mellor-ügy azért is érdekes, mert ez volt az egyik korai, lehallgatással szerzett brit bulvársztori, amelyet a későbbi lehallgatási botrány alatt is emlegettek. Illetve Mellor és de Sancha egy vizsgálóbizottság előtt is beszámolt az ügy részleteiről 2011-ben.

Amikor közügy lesz a magánügyből: 5 híres politikus, akinek a nyilvánosság előtt zajlott a válása
Fotó: The Sun

5) Julius Caesar

Igen, komolyan. A római császárnak olyan híres válása volt, hogy a mai napig fennmaradt a teljes történet. Caesar mai szemmel megdöbbentő ok miatt vált el második feleségétől: azért, mert valaki megpróbálta elcsábítani – sikertelenül. Az esetből óriási botrány lett a római világban, a történet pedig máig fennmaradt.

Pompeia, Caesar felesége egy olyan rendezvényt tartott, ahová csak nők voltak hivatalosak. Igen ám, de belopakodott egy férfi női ruhában, aki ráhajtott a császár feleségére. A férfit elkapták, és elítélték szentségtörésért, Caesar pedig úgy döntött, hogy az eset miatt elválik. Ezt azzal indokolta: „A feleségemet még csak a gyanú árnyéka sem érheti”, tehát még azt sem hagyhatja, hogy egy lélegzettel említsenek egy vele házasságban élő nőt és egy másik férfi csábítását.

A császár szavaiból szállóige is lett: „Caesar feleségének gyanú felett kell állnia”. Ez azt jelenti, hogy aki híres, fontos emberrel kavar, annak mindenképpen figyelnie kell, hogy ne irányuljon rá negatív figyelem. Ha pedig mégis így történik, magára vessen.

Amikor közügy lesz a magánügyből: 5 híres politikus, akinek a nyilvánosság előtt zajlott a válása
Fotó: Getty Images / Wikimedia Commons

Nyitókép: Getty Images / MTI/Veres Nándor / EPA / Will Oliver / Laurent SOLA / Gamma-Rapho via Getty Images /  EPA / Reuters pool / Philippe Wojaze / Guillaume Rouille / Wikimedia Commons

#Életmód#válás#politikus#magánélet#közügy#varga judit#magyar péter#facebook#franciaország#boris johnson#julius caesar#gyűjtés

Címlapról ajánljuk