Életmód

A híres elhízáskutató öt tanácsa a fogyáshoz

rtl.hurtl.hu

2024. március 16. 11:17

Öt alapszabály, amit be kell tartania annak, aki fogyni szeretne. 

A világ lassan kezdi elfogadni, hogy a kóros elhízás egy betegség, ami az egészséget veszélyezteti, és komolyan kell venni. Az elhízott embereknek pedig hosszú távú orvosi segítségre lehet szükségük.

A CNN az elhízáskutatás úttörőjét, Giles Yeót, a Cambridge Egyetem világhírű genetikusát kérdezte arról, mit kell szem előtt tartania annak, aki fogyni szeretne.

Yeo álláspontja szerint az elhízás – érti ezalatt, amikor valaki annyira túlsúlyos, hogy az már az egészségét veszélyezteti – a fejben dől el. A genetikus azt állítja, hogy az éhségérzetet az agy befolyásolja, ahogy fogalmaz, az „elhízás agyi probléma”. Ennek figyelmbe vételével lefektetett öt szabályt, amik segítenek az észszerű fogyásban.

Nem lesz könnyű

Bárki, aki azt mondja, hogy könnyű lefogyni, az hazudik – jelentette ki Yeo. Az agy ugyanis igyekszik megakadályozni a fogyást. Így, amikor nehezen megy a fogyás, akkor meg kell értenünk, hogy nem rosszul csináljuk, hanem „nem is lehet könnyen fogyni”.

Mérsékelt evés

„Mindenből egyen egy kicsit kevesebbet”, és nem szabad egyes tápanyagokat, mint a zsír vagy a szénhidrátok teljesen elhagyni – tanácsolja Yeo, hozzátéve, hogy ez talán nem tűnik olyan meglepő tanácsnak, de „attól még igaz”.

Ételek, amik hosszan eltelítenek

Érdemes olyanételeket enni, amik lassan szívodnak fel, és hosszú időre azt az érzést keltik, hogy teli van a hasunk – mondja Yeo. A szakértő a proteintartalmú ételeket, valamint a rostgazdag növényeket hozza fel példának.

Nem a kalória számít

Nem szabad vakon számolni a kalóriákat, mert az nem mond semmit az ételek tápértékéről.

Az étel nem ellenség

„Ne féljen az ételektől” – tanácsolja Yeo, aki szerint a diétázó emberek túlságosan sokat foglalkoznak azzal, hogy milyen ételek „rosszak”, miközben csak kevesebbet kellene enniük. „Azt gondolom, hogy egy kicsit kevesebbet kell ennünk, de közben szeretünk is kell az ételeket.”

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

 

#Életmód#fogyás#elhízás#tanács#diéta#egészség

Címlapról ajánljuk