Életmód

Ha túlsúlyosak a szülei, ezt mindenképpen tudnia kell!

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 13:31

Egy kutatás szerint a gyerekekre nézve is lehetnek következményei annak, ha a szülők túlsúllyal élnek.

A Daily Mail idéz egy kutatást, amely szerint a középkorúak hatszor nagyobb valószínűséggel néznek szembe túlsúllyal, ha mindkét szülőjük túlsúlyos volt az ő korukban. 

Több mint kétezer személy magasság- és testsúlyadatainak elemzése szoros összefüggést állapított meg a szülők 40 és 59 év közötti testtömegindexe (BMI) és a gyermekeik ugyanebben az életkorban mért testtömegindexe között.

A szakértők megállapították, hogy már egy elhízott szülő is megháromszorozta a kockázatot az elhízásra azokhoz képest, akiknek a szülei normál testsúlyúak voltak.

Mari Mikkelsen, a norvégiai Tromsø Egyetem munkatársa kiemelte, hogy a gének fontos szerepet játszanak a súlygyarapodásra való hajlamban és befolyásolják, hogyan reagálunk az elhízásra hajlamosító környezetre.

Egyes tanulmányok azt is feltételezik, hogy a gyerekek hajlamosak a szüleikhez hasonló táplálkozási és mozgási szokásokat kialakítani, ha mindannyian egy fedél alatt élnek, ami hasonló BMI-állapotot eredményez

– mondta, majd arra is kitért, hogy a gyermekkori, és különösen a serdülőkori elhízás hajlamos fennmaradni korai felnőttkorban is, ezért vizsgálták azt is, hogy ez az állapot a középkorú személyek esetében fennmarad-e.

Azt találtuk, hogy ez valóban így van. Azok a gyerekek, akiknek a szülei elhízással éltek, sokkal nagyobb valószínűséggel élnek maguk is elhízással 40-es és 50-es éveikben, jóval azután, hogy elköltöztek otthonról.

Ha mindkét szülő túlsúllyal küzdött középkorúként, gyermekeiknek hatszor nagyobb az esélyük arra, hogy ebben az életszakaszban maguk is elhízással nézzenek szembe azokhoz képest, akiknek szülei normál súllyal rendelkeztek.

A kutatók szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy mindez a gének, a környezet vagy a kettő együttes hatásának következménye-e.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás amellett, hogy szépíthet, még az elhízás ellenszere is lehet. Itt megtudhatja, hogy hogyan:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#elhízás#étkezés#túlsúly#öröklődés#egészség

Címlapról ajánljuk