Életmód

Ezeket az ételeket kerülje el, ha náthás vagy influenzás

Dévai LászlóDévai László

2024. március 2. 6:01

Megfázás és influenza esetén is fontos a tudatos étkezés: vannak ételek, amiket kifejezetten ajánlott fogyasztani, másokat viszont kerülni kell, mert csak erősítik a tüneteket. Nézzük, melyiket ajánlja a tudomány is a nagymama népi gyógymódjai közül a húslevestől a hagymákon át a mézig, és mi mindentől óvakodjon a beteg, ha gyorsan meg akar gyógyulni.

Megfázás, influenza vagy nátha esetén nemcsak a megfelelő folyadékbevitelre, a tünetek kezelésére és a pihenésre érdemes odafigyelni, hanem arra is, hogy milyen típusú ételeket eszünk. A sokszor hosszú napokon keresztül tartó szenvedést megkönnyítheti, ha tudjuk, hogy ebben az időszakban mely ételek fogyasztása enyhítheti a betegség tüneteit.

Léteznek olyan ételek, amik képesek támogatni az immunrendszerünket, ezáltal a betegségből is gyorsabban kijöhetünk.

 A Women's Health cikke alapján összeszedtük azokat az ételeket, amik a lehető legjobb hatással vannak, ha megfáztunk vagy influenzásak lettünk.

Mindenható húsleves

A húsleves sokak szerint olyan, mint egy univerzális gyógykészítmény, alig van olyan betegség, amire ne volna jó ötlet rátolni egy kis húslevest. A tyúkhúsleves sovány húsból nemcsak másnaposság ellen tökéletes, de az immunrendszerünknek is jót tesz. Biztosítja a szervezet számára a megfelelő folyadék-utánpótlást, ez pedig nélkülözhetetlen a vírusok elleni küzdelemhez. Csökkenti a gyulladást is, ráadásul a léleknek is jót tesz a gőzölgő forró lé.

Hagyma, hagyma és hagyma

A hagyma (mindegy, hogy fokhagyma, póréhagyma vagy lilahagyma) a másik csodaszer, amit érdemes betegség esetén bevetni. A megfázásra kimondottan ajánlott fokhagymát és metélőhagymát fogyasztani. A fokhagymát régóta használják a meghűlés kezelésére, de a szervezetünk karbantartását is segíti: rendszeres fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcsere-rendellenességek, például a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. A fokhagyma emellett kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre is, valamint jót tesz a vérkeringésnek, és csökkenti a koleszterinszintet.

Gyömbér

Akár ételben, akár teaként fogyasztjuk, a gyömbér nagyon meg tudja könnyíteni a dolgunkat, ha ki akarunk jönni a megfázásból vagy vírusos megbetegedésből. A gyömbér úgynevezett szeszkviterpéneket tartalmaz, ezek a vegyületek pedig nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem fájdalomcsökkentő hatással is bírnak. A gyömbérben van ráadásul gingerol is, ami a fertőzésekkel veszi fel hatékonyan a harcot.

Ezeket az ételeket kerülje el, ha náthás vagy influenzás
Ezeket az ételeket kerülje el, ha náthás vagy influenzás. Fotó: Getty Images

Citrus, és a náthának huss

A citrusfélék fogyasztása nagyon javasolt, ha eluralkodik rajtunk a nátha, mivel ezek valóságos vitaminbombák. Tele vannak antioxidáns hatású C-vitaminnal, ami hozzájárul az immunitás erősítéséhez. Ha betegséggel küszködünk, mindenképpen építsük be az étrendünkbe ezeket a gyümölcsöket. A brokkoli, a kelbimbót és a paprika is bővelkedik C-vitaminban, de a tök, a papaya és az édesburgonya fogyasztása is ajánlott.

Szelén

A szelén nem étel, hanem egy nagyon fontos ásványi anyag, ami az immunrendszerünk működésében tölt be fontos szerepet. Ha elég szelén van a szervezetünkben, akkor megnő a citokinek termelése, a citokinek pedig olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással vagy a testünk más sejtjeivel – ezáltal van fontos szerepük az influenza legyőzésében. Szelént a legkönnyebben tengeri herkentyűkkel vagy tonhallal tudunk bevinni.

Méz

A méz tökéletes arra, hogy a fájó, gyulladt torok tüneteit kezeljük. A méz fertőtlenít, vírusokat üldöz, baktériumokat öl, ráadásul hatásos a gombák okozta fertőzések ellen is. Ha annyira fáj a torkunk, hogy nem tudjuk lenyelni a ragadós mézet, akkor csöpögtessük teába vagy akár kefírbe is. Apropó kefír: a kefirben nagyon sok probiotikum van, ami nemcsak az emésztésünknek tesz jót, hanem az immunrendszert is erősíti, emellett fehérjéket is tartalmaz. Az emésztésünket is rendben kell tartanunk, mert a megevett ételeket így tudja a szervezetünk optimálisan felhasználni.

Ezeket az ételeket kerülje el, ha náthás vagy influenzás
Ezeket az ételeket kerülje el, ha náthás vagy influenzás. Fotó: Getty Images

Ha nincs cink, az cink

A szakértők szerint a megfázás enyhítésének legjobb módja a magas cinktartalmú ételek fogyasztása. Kutatások szerint a cink bevitelének megkezdése a megfázás kezdetén egy nappal rövidítette a gyógyulási időt, míg a cink rendszeres szedése csökkentette a tünetek súlyosságát. Javasolt tökmagot és csicseriborsót fogyasztani, mivel ezek sok hasznos cinket tartalmaznak.

Halfélék

A zsíros halakban található D-vitamin felpumpálja az immunrendszert, elősegíti a csontok erősítését, és hozzájárul a súlycsökkenéshez is, igaz, ez a megfázás szempontjából lényegtelen. A lazac D-vitamintartalma emellett segíthet bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is, de akkor is jól jön, ha csak meg vagyunk fázva.

Leveles zöldségek

A saláta kiváló választás a megfázásos tünetek enyhítésére, mivel a levélzöldek erős E-vitaminforrások, e vitamin pedig hatékony antioxidáns. Egy a Nutrition Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a napi 200 NE (nemzetközi egység) E-vitamin fogyasztásával szignifikánsan csökkenthető az alsó és felső légúti fertőzések gyakorisága és súlyossága.

Gomba

A gombák remekül ölik a vírusokat, köszönhetően annak, hogy rendkívül gazdagok D-vitaminban. A gomba a már említett citokineket termeli, amelyek elősegítik a fertőzések leküzdését, továbbá poliszacharid vegyületcsoportot hoz létre, amely az immunitás fokozásáért felel.

Paradicsom

A paradicsomleves remek alternatíva azoknak, akik nem szeretik a húslevest, vagy vegetáriánusok. A paradicsom a likopin nevű antioxidánsban gazdag, ami csökkentheti az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz az a jelenség, amely akkor alakul ki, amikor a sejtekben megtalálható szabad gyököket a sejtmechanizmusok (amelyeknek feladata ezen reaktív anyagok eliminálása) nem tudják megfelelően eltávolítani. A magas szintje összefüggésben áll az immuneredetű rheumatoid arthritisszel.

Ezeket az ételeket kerülje el, ha náthás vagy influenzás
Ezeket az ételeket kerülje el, ha náthás vagy influenzás. Fotó: Getty Images

Étcsokoládé

Az étcsokoládé kis mennyiségben, az egészséges keretek közt fogyasztva élvezeti szer lehet betegség idején is. Tartalmaz egy keserű alkaloidot, a teobromint, amely csökkentheti a megfázás okozta gyulladást.

Feketebodza-kivonat

A fekete bodza bogyói rendkívül hatékonyak a betegség ellen, mivel magas az antocián szintjük. Egy tanulmány, melyet a Journal of International Medical Research közölt, kimutatta, hogy a bodza kivonata hatékonyan védi a szervezetet az influenzával szemben, és akár négy nappal is lerövidítheti a légúti vírusok tüneteit.

Édeskömény

Az édeskömény, amely a zellerfélék családjába tartozik, hatékony illóolajokkal rendelkezik, amelyek hatásosak az influenza és különböző vírusok ellen. Érdemes kipróbálni, ha még nem fogyasztottunk ebből a növényből.

Vannak azonban olyan ételek is, amiket érdemes kerülni ebben az időszakban.

  • Ilyen például a narancslé is, ami bár sok C-vitamint tartalmazhat, de mellette rengeteg citromsavat is, ami irritálhatja a gyulladt torkot.
  • Az édességeket is kerülni tanácsos, mivel a finomított cukrok ideiglenesen csökkentik a fehérvérsejtek baktériumölő hatását, gyengítve ezzel az immunrendszert.
  • Szénsavas italok és a cukorral dúsított változataik dehidratálnak, és hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami alapból sem egészséges. Ajánlott helyettük alacsony cukortartalmú vagy cukormentes italokat választani. Figyelem: a diétás üdítők is okozhatnak emésztési problémákat!
  • Ropogós nassolnivalók: a chipsek és egyéb ropogtatni valók csiszolópapírként hatnak a száraz torokra, irritálva azt. Kerüljük, mert gátolják a torkot a gyógyulásban.
  • Az alkoholos italokat is érdemes kerülni, mert vizelethajtó hatásuk fokozza a dehidratációt, amire pedig a legkevésbé van szükségünk betegen, az a kiszáradás. Emellett serkentheti az emésztést, ami hasmenést eredményezhet.
  • Olajban sült vagy zsíros ételek: lassan haladnak át az emésztőrendszeren, felerősítve a hányingert, émelygést, és okozhatnak savas refluxot. Izomgörcsöket is kiválthatnak a bélrendszerben, súlyosbítva a hasmenést.
  • Fűszeres ételek: a csípős ételek kapszaicintartalma irritálhatja az orrjáratokat, és ezzel további orrfolyást idézhet elő a meglévő mellé. Nátha esetén vagy orrdugulásnál segíthet a légzést gátoló akadályok elhárításában, de influenza esetén kerülendő.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#nátha#betegség#étrend#influenza#egészség#ma#megfázás#diéta#egészséges táplálkozás#húsleves#táplálkozás#evés#c-vitamin#d-vitamin#szelén

Címlapról ajánljuk