Kiderült még egy hatalmas pozitívum a mediterrán étrendről
2023. december 8. 15:20
Egy kutatás szerint kisebb eséllyel alakul ki a kognitív hanyatlás azok körében, akik tartják magukat a mediterrán étrendhez.
Akik tartják magukat a mediterrán étrendhez, azok körében kisebb eséllyel alakul ki kognitív hanyatlás, gyakran előjele a demenciának és különböző neurodegeneratív betegségeknek.– állítja egy, a Molecular Nutrition and Food Research tudományos folyóiratban publikált francia tanulmány, melynek eredményeit a hvg.hu ismertette.
A mediterrán étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és már értékes tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, feldolgozott élelmiszerekben szegény étrenden alapuló diéta fajták közé tartozik. Főleg a dél-európai államokban, Olaszországban, Spanyolországban, valamint a Krétán népszerű, alapja
a friss gyümölcsök, a zöldségek, az olívaolaj, a tenger gyümölcsei és a sajtok fogyasztása is, sokak szerint nagyban javíthatja az egészséget ezen étrend betartása.
A szóban forgó kutatás 840 személy bevonásával készült, akik valamennyien 65 év felettiek voltak. A vizsgálat során 12 éven keresztül követték nyomon, hogy van-e összefüggés a mediterrán étrend és a kognitív hanyatlás között. Mint ismert, a kognitív hanyatlás, avagy a mentális képességek lassú romlása gyakran előjele a demenciának és különböző neurodegeneratív betegségeknek. A kutatás megállapította, hogy
akik jobban tartották magukat a mediterrán étrendhez, azok körében lényegesen lassabb volt a kognitív hanyatlás mértéke, mint azok esetében, akik nem annyira ragaszkodtak az ominózus diétához.
Mint arról korábban a Fókusz is beszámolt, egy amerikai szakértői csoport szerint a mediterrán diéta a legideálisabb szervezetünk számára. Schobert Norbi szerint viszont nálunk túl drága és betarthatatlan, Dr. Tóthnak viszont erről más volt a véleménye:
Nyitókép (illusztráció): Getty Images