Életmód

Ezt a négy tanácsot érdemes megfogadni, ha száz évig akarsz élni

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 12:45

Görög kutatók a világ öt olyan régióját tanulmányozták, ahol különösen sokáig élnek az emberek, és megnézték, hogy mi a közös az ottaniakban.

Görög kutatók a világ azon részeit tanulmányozták, ahol kivételesen magas kort érnek meg az emberek, és tippekkel is szolgáltak azoknak, akik szeretnék elérni a százéves kort – írja a Greek Reporter.

A kutatás szerint a gének csak negyedrészben határozzák meg a várható élettartamot, fontos az étrend, a környezet, a testmozgás és más tényezők is. Ezeken még a középkorúaknak is érdemes változtatni, hiszen akár egy évtizeddel, vagy akár többel is meghosszabbíthatják az életüket.

Az athéni Nemzeti és Kapodisztriai Egyetem orvosi karának kutatói öt olyan régiót tanulmányoztak, ahol magas a száz évet megért emberek aránya: a Nicoya-félszigetet Costa Ricában, Loma Linda városát Kaliforniában, Okinava szigetét Japánban, az olaszországi Szardíniát és a görögországi Ikariát.

Az öt régióban élő emberek étrendje, életmódja és szokásai első ránézésre jelentősen különböznek. Szardínia hegyvidékén sokan maguk vadásszák, halásszák és termelik az élelmiszert, köztük a kecsketejet, árpát és kerti zöldségeket. Loma Linda lakói összetartó közösségben élnek, tartózkodnak az alkoholtól és a koffeintől, és nagyrészt vegetáriánus étrendet tartanak. Ikaria szigetén az emberek mediterrán étrendet követnek sok gyümölccsel és zöldséggel, húst és halat pedig mérsékelten fogyasztanak. Az okinavaiak sok édesburgonyát és friss zöldséget esznek, amit gyakran saját kertjeikben termelnek meg, a Nicoya-félszigeten pedig Közép-Amerikára jellemzően keményítőben gazdag ételeket, babot és kukoricát fogyasztanak.

Az eltérő étkezési szokások ellenére legalább négy közös vonás is megfigyelhető, amit mi is követhetünk, ezek pedig a következők:

  • Együnk sok hüvelyes zöldséget! Ezek különösen népszerűek az öt vizsgált régióban. Okinaván a szója, Szardínián a lóbab, a Nicoya-félszigeten a fekete bab fontos része az étkezésnek.
  • Együnk naponta mogyoróféléket! A mogyoró gazdag vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban. Ikarián és Szardínián sok diót és mandulát fogyasztanak, Nicoyán a földimogyorót szeretik.
  • Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy hercegnő és vacsorázz úgy, mint egy koldus! A hosszú életű emberek napi kalóriabevitelük nagy részét a nap elejére időzítik. Az okinavaiak hagyományosan bőséges reggelit, szerény ebédet fogyasztanak, és nem is vacsoráznak.
  • Étkezz közösen a családdal! A vizsgált régiókban legalább napi egy étkezéshez együtt ülnek le a családok – általában ebédre, vagy vacsorára. Az együtt étkező családtagok általában táplálóbb ételeket fogyasztanak és lassabban esznek. Több gyümölcs és zöldség szerepel az étrendjükben, és kevésbé lesznek túlsúlyosak a gyerekeik.

Természetesen nem az étrend az egyetlen tényező, ami összefügg a hosszú élettartammal. A kutatók azt is kimutatták, hogy azokban a közösségekben, ahol sokáig élnek az emberek, különösen szorosak a családi és baráti kapcsolatok.

A hosszú élet titkát az egyik legidősebb influenszer, a százéves Jack bácsi is megosztotta követőivel a TikTokon, róla itt írtunk.

Nyitókép (illusztráció): Kathrin Ziegler / Stone / Getty Images

#Életmód#egészség#étkezés#hosszú élet#görögország

Címlapról ajánljuk