Életmód

Mi a hosszú élet titka? Kérdezd Jack bácsit, a 100 éves influenszert

rtl.hurtl.hu

2023. november 19. 10:15

Jack Van Nordheim valószínűleg az egyik legidősebb TikTok-sztár, de még mindig képes arra, hogy az élet és a természet iráni szeretetét másokra is átragassza. A milliók által követett sziporkázó videóiban hasznos tanácsokat oszt meg arról, mi kell a hosszú és boldog élethez. Márpedig ő tudja, miről beszél, hiszen mielőtt influenszerré vált, harcolt a második világháborúban és gondozott egy majmot is. 

Nem akarok meghalni. Tudom, kísérteties, de nem akarok. És nem is fogok, amíg nem muszáj

– mondta egy interjúban Jack Van Nordheim, azaz Jack bácsi, aki 1923-ban született Kaliforniában, az elmúlt tíz évtizedben pedig harcolt a második világháborúban, gondozott egy majmot és influenszerré vált. Manapság az élet nagy dolgairól értekezik az Instagramon és a TikTokon dédunokaöccse, Damon Vonn segítségével.

„Úgy 9 éves koromban lettünk a legjobb barátok. Elvitt engem túrázni. Kígyókat és gyíkokat fogtunk, és bejártuk Dél-Kaliforniát, ahol a vadon élő állatokról tanultunk” – magyarázta Vonn egy interjúban. 2008-ban aztán miután Damon édesapja (Jack bácsi unokaöccse) meghalt, ő kezdte el gondozni Jacket, de ahhoz, hogy ellássa őt, pénzre volt szüksége. Tavaly elindított számára egy GoFundMe-és egy Instagram-oldalt, ám amikor meglátták a visszajelzéseket, úgy döntöttek, hogy videókat is készítenek.

@askunclejack Hello, friends ☀️ Spending time with Damon is always time well spent. We’re absolutely lucky to have each other. I hope you have people around you today who love you too… and I hope you have a beautiful day 🥰 #askunclejack #100yearsofwisdom #Iloveyou #darkchocolate #chocoholic #storytime #singeveryday🦉 Ask Uncle Jack #GoFundMe #linkinbio ♬ Metamorphosis - Danilo Stankovic


Jack bácsi rövid idő alatt rengeteg rajongót gyűjtött pozitív, időnként érzelmes videóival. 

A kommentelők általában azt írják: Szeretlek, Jack. Nagyon köszönöm, Jack. És a világ minden tájáról kapunk rajongói leveleket 

– mondta az unokaöcs a Today-nek. Jack bácsinak ugyanis egy csomó fontos mondandója akad az életről, és úgy tűnik, nagyon is van fogadókészség a tanácsaira.

  • Emlékszel az első csókodra?
  • Hogyan birkózol meg a gyásszal?
  • És a magánnyal?
  • Miért lehet az ember minden nap hálás?

– teszi fel a kérdéseket Vonn, Jack bácsi pedig sztorizgat, mintha nem lenne holnap. Még mindig éles gondolkodású és koherensen beszél, de százévesnek lenni nem csak azt jelenti, hogy Jack bácsi vigyázott magára az évek során, hanem azt is, hogy szinte mindenkit eltemetett már, akit szeretett. A legérzelmesebb videójában Damon azt kérdezi tőle, hogy ha eltölthetne egy napot bárkivel, aki fontos volt az életében, ki lenne az és miért.

Valószínűleg az anyukám. Igen, az anyukám, Beth. Elveszett volt, mert az apám meghalt, és én megpróbáltam vigyázni rá.

Amikor Damon visszakérdezett, hogy mit mondana neki, azt felelte:

Anyukám, köszönöm. Megkérdezném hol volt, és hogyan van. Annyira örülnék, ha láthatnám őt (…). Mindenki elment. És ez nem vicces. Ez nagyon magányos.


Arról, hogy hogyan érte meg a 100 évet, Jack bácsi azt mondta: fogalma sincs, csak felébred, és még mindig ott van – hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte az is segített, hogy „kemény volt”.

Csupa szeretet a mennyből

Van Nordheim a második világháborúban szolgált orvosként. Ausztráliában állomásozott, ahol maláriás betegeken segített. Még a háború idején megismerkedett egy lánnyal, és később is sokáig leveleztek oda-vissza, de a lány végül mást választott, Jack bácsi pedig soha nem nősült meg és nem született gyermeke. „Ezt nagyon sajnálom. Néha magányos vagyok. Annak ellenére, hogy még mindig sok rokonom van itt, akik meglátogatnak, magányos vagyok” – fogalmazott. 

Ettől még Jack bácsi számára a család a legfontosabb dolog: a szüleihez mindig közel állt, az otthona pedig „tele volt szeretettel”. Van Nordheim egy idősebb testvérrel (Vonn nagyapjával) együtt nőtt fel, és elmondása szerint náluk soha nem volt sem káromkodás, sem dorbézolás, „csak csupa szeretet a mennyekből”. Édesanyja 92 éves koráig élt, édesapja pedig a 70-es éveiben halt meg.


Arról már a dédunokaöcs, Damon Vonn beszélt, hogy a kíváncsiság és a művészi tehetség mindig is ott lebegett a családi fészekben. Van Nordheim egész életében rajzolt, és még most is, minden nap énekel, táncolni azonban nem szokott – egyszer ugyanis táncolt egy lánnyal, aki nagyon tetszett neki, de megcsúszott, és magára rántotta őt. Akkor egy életre elment a kedve attól, hogy a parkett ördögévé váljon, helyette a természetet választotta. 

Jack bácsi életének középpontjában a természet és a szabadban töltött idő áll – dolgozott kertészként, ácsként, és a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum állatpreparátor asszisztenseként. Elmondása szerint egész életében sétált, mindig az vitte előre, hogy kapcsolódhat a természethez, láthatja a Föld legnagyszerűbb teremtményeit. Egy időben még egyfajta házi állatkertje is volt mosómedvékkel, oposszumokkal, sólymokkal, galambokkal, cicákkal és még egy majommal is. Még mindig nevel galambokat, és minden nap ellenőrzi, eteti, gondozza őket. 


Nem véletlen, hogy a 100. születésnapját épp egy Los Angeles-i állatkertben ünnepelte, ahol arra buzdította az embereket, hogy merüljenek el a természet örömeiben és legyenek kedvesek és gyengédek egymáshoz. Van Nordheim és Damon Vonn nemrég egy könyvet is kiadott Ask Uncle Jack: 100 Years of Wisdom (Magyarul: Kérdezd Jack bácsit: 100 évnyi bölcsesség) címmel, amelyben megosztotta az olvasókkal, mi segített neki abban, hogy hosszú időt tölthessen el egészségben. A következő projektjük a hangoskönyv-változat elkészítése lesz.

Dobd el a varázstükröt!

Az aktív és természetközeli élet mellett Jack bácsi minden interjúban hangsúlyozza az étcsokoládé jótékony hatásait. Ő maga minden nap eszik néhány kockát – mézzel édesítve. A nyers, feldolgozatlan mézre esküszik, amit a kávéjába tesz, de szívesen fogyasztja vele a gofriját is. 

Noha szereti például a kínai ételt, életében többnyire egyszerű házi kosztot evett, gyorsételek nélkül, minimális sóval. A családjának annak idején csirketanyája volt, így Jack bácsi elmondása szerint sok sült és főtt csirkét, valamint tésztát evett. „Ittam egy kis sört és bort, de ennyi. Kemény alkoholt nem” – mondta egyszer. 


Jack bácsi az okostelefonokat „varázstükörnek” hívja, és azt javasolja mindenkinek, hogy dobják el a fenébe, és menjenek inkább a szabadba. „Hagyd hátra a bosszantó varázstükröt. Így kinyithatod a füledet a szabadban és hallgathatod az összes állat hangját. Kinyithatod a szemed és megkeresheted a csodát a feletted lévő égbolton és az alattad lévő földön” – idézi a könyv egyik mondatát az Insider

Jack bácsinak mostanra lettek komolyabb egészségügyi problémái. Manapság egy idősek számára létrehozott apartmanban él, az Amazon Echo segítségével pedig bármikor fel tudja hívni az unokaöccsét. Vonn elmondta: Jack bácsi az utóbbi időben négyszer járt a sürgősségin, de általában három-négy órán belül kijutnak, majd esznek és dalokat énekelnek. „Az ember alkalmazkodik ezekhez az apró akadályokhoz”. Vonn szerint Jack bácsi legfontosabb tanácsa, hogy mindenki találjon két dolgot: valamit, amiért szenvedélyesen rajong, és valami mást, ami kiviszi a szabadba – ő pedig aztán tényleg tudja, miről beszél.

Nyitókép: Ask Uncle Jack / Instagram

#Életmód#hosszú élet#ask uncle jack#jack bácsi#influenszer#tiktok#instagram#idős#élet#tanács#ma

Címlapról ajánljuk