Életmód

Hagyta, hogy a haja hosszabbra nőjön – mit csinált III. Károly király egy év alatt a trónon?

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 5:59

Bár csak májusban koronázták meg, III. Károly király hivatalosan tavaly szeptember 8-a, az édesanyja halála óta uralkodik az Egyesült Királyságban. Sokaknak – például egykori feleségének, Dianának is – voltak kétségei afelől, hogy II. Erzsébet legidősebb fia alkalmas lesz-e királynak. Az elmúlt egy év megválaszolni látszik a kérdést. Meddig jutott a nagy reformokban, amiket mindenki várt tőle? 

Károlyra eddig sokkal inkább fura botrányhősként, mint méltóságos uralkodóként tekintett a világ, édesanyja halálával azonban hamarosan kiderül, királyként elnyerheti-e az emberek szimpátiáját. Nem mintha könnyű helyzetben lenne, (…) elég csak arra gondolni, hogy a korábban szoros kapcsolatban lévő Harry és Vilmos herceg mostanra szinte nem is beszélnek egymással – ezt írtuk egy évvel ezelőtt, nem sokkal azután, hogy II. Erzsébet királynő halálának híre megrendítette és felkavarta a világot. 


Akkoriban csak megtippelni lehetett, hogy Károly politikus király lesz-e vagy az anyjához hasonlóan pártatlan marad egy sor kérdésben, ahogyan azt is, képes lesz-e elfogadtatni magát a brit közvéleménnyel, ha már az alattvalók hetven éven keresztül finoman szólva sem voltak elragadtatva tőle.

„Nehogy a végén csak egy ügyvivő király legyen” – mit csinált Károly egy év alatt a trónon?
Leon Neal/Pool via REUTERS

Diana hercegnő annak idején a hírhedt Panorama-interjúban arról beszélt, hogy 

bizonytalan abban a kérdésben, hogy Károly alkalmas-e a királyságra, ő ugyanis túlságosan „megerőltetőnek” és „fojtogatónak” találná ezt a munkát. 

Könnyen lehet, hogy Diana tévedett. Legalábbis néhány értékelés – és Károly környezete szerint a király élvezettel merült el az uralkodói teendőkben, és kiegyensúlyozottságot hozott a monarchiába. Más vélemények szerint azon kívül, hogy megnövesztette a haját és kitiltotta a libamájat a palotából, Károly tulajdonképpen nem sok mindent csinált. 

Mit mond a matek? 

Egy nemrég napvilágott látott elemzés – amely a királyi család napi tevékenységének hivatalos nyilvántartásából (igen, tényleg van ilyen) dolgozott, megállapította, hogy

  • Károly 2022. szeptember 8-i királlyá válása óta 161 napon vállalt királyi kötelezettségeket. Végigutazta az Egyesült Királyságot és több tucatnyi rendezvényen vett részt. 
  • Ezzel megelőzte édesanyját, a néhai II. Erzsébet királynőt: ő 1952 februárjában lett uralkodó, és az azt követő 12 hónapban 157 napnyi kötelezettséget vállalt, bár könnyebb munkaterheléssel és kevesebb látogatással.
  • Károly tehát megelőzte az édesanyját, de a nagyapját már nem tudta lehagyni: VI. György a trónon töltött első évében 183 napot töltött királyi elfoglaltságokkal. 

További érdekes adat, hogy az udvari feljegyzések szerint VI. György és II. Erzsébet az első éveiket a nyilvánosságtól távol, zárt ajtók mögött vagy a királyi rezidenciákon töltötték. Más a helyzet Károllyal, aki rövidebb időt tölt a királyi kastélyokban és jóval gyakrabban jelent meg a nyilvánosság előtt az elmúlt 12 hónapban, mint elődjei. 

Milyen királyi intézkedései voltak Károlynak?

Károly hagyta, hogy a haja hosszabbra nőjön. Szerintem ez növeli a tiszteletreméltóság érzését. Mintha örülne az ősz hajának, azok után, hogy annyian megjegyezték róla, hogy ő a legidősebb uralkodó, aki trónra lépett. Sokkal boldogabbnak tűnik, kiteljesedett, és úgy tűnik, többet mosolyog a fotósoknak, mint korábban

– állapította meg kissé negédesen egy királyi szakértő a The Times elemző cikkében, amelyen a Guardian egyik publicistája még élcelődött is egy kicsit. „Egy év elteltével az egyik legfontosabb dolog, amit Károlyról egy elismert királyi szakértőnek köszönhetően tudunk, hogy jól érzi magát a bőrében, és hagyta megnőni a haját” – összegezte a híreket Catherine Bennett, aki amúgy 10-ből 3 pontot adott Károlynak az uralkodása első évére.

Bennett arra is rámutatott, hogy mindenki arra számított, Károly évtizedes tapasztalataival a háta mögött átfogó változtatásokat hajt végre a monarchiában, de mindenféle nagy reform elmaradt. 

A Times „egy, a palotagépezetet jól ismerő forrásra” hivatkozva azt írja: ennek az az oka, hogy Károly 75. születésnapjához közeledve fontos stratégiai döntést hozott a királyi család, mégpedig azt, hogy radikális változások helyett inkább a stabilitás és a folytonosság örökségét építi. A palota mantrája pedig az lett, hogy „ugyanaz lesz, csak másképp”. 

„Nehogy a végén csak egy ügyvivő király legyen” – mit csinált Károly egy év alatt a trónon?
Donald C Todd/UK MoD/Handout via REUTERS

A forrás a Timesnak arról is beszélt, hogy az ország nagyon sok fronton küzd, és a monarchián belüli nagy változások nem biztos, hogy jól illeszkednek ezekhez az időkhöz. 

Azt hiszem, Károly felismerte, hogy a fő reformer Vilmos lesz, neki lesz nagyobb szabadsága uralkodóként. Károly pedig úgy döntött, hogy ő lesz az, aki addig biztosítja azt a stabilitást, amire az országnak szüksége van.

A király egyik ismerőse azonban úgy véli, hogy Károly „nem halad eléggé ahhoz”, hogy érdemi örökséget teremtsen. „A koronázás hónapok óta a visszapillantó tükörben van – hol van a nagy nemzetközösségi vízió vagy a lendület, hogy megnyissák a palotákat a nyilvánosság előtt? Vigyáznia kell, nehogy a végén csak egy ügyvivő király legyen” – magyarázta a forrás a lapnak. 

Károly amúgy reflektál a britek aggodalmaira, az első karácsonyi beszédben megemlítette a megélhetési válságot, januárban pedig arról intézkedett, hogy a Crown Estate, vagyis a koronabirtok tulajdonában lévő szélerőművekből befolyt támogatást a „szélesebb közjó” érdekében átirányítsák a kincstárba – emlékeztet a Guardian.

A következő hetekben Károly elindítja első nagy személyes projektjét is uralkodóként, egy nemzeti kezdeményezést az élelmiszer-pazarlás ellen, amelyet Martina Milburn, a Prince's Trust (egy olyan jótékonysági szervezet, amit III. Károly még walesi hercegként alapított 1976-ban) vezérigazgatója vezet. 

Tovább ketyeg a Harry-bomba, és András herceg miatt is fájhat Károly feje

A májusi koronázáson (és már a királynő temetésén) is egyértelmű volt, hogy Harry és Vilmos viszonya most nagyon nincs rendben, mondjuk előbbi tett is azért bőven, hogy a családja újra és újra kellemetlenül érezze magát. Először a Netflix-dokumentumsorozatában tettek – sokadik – drámai vallomást a feleségével, majd megjelent Harry herceg könyve, a Spare, vagyis tartalék, amelynek néhány állításáról azóta már bebizonyosodott, hogy egyszerűen nem történhetett meg. 

Károly úgy döntött, hogy hallgat a Harry-ügyben, vagy ahogy a királyi forrás fogalmaz, „felülemelkedett a dolgon”. „Világos, hogy a közvélemény melyik oldalra állt, és ez megnyugtató a számára”. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Harryék nem csapnak le újra.

Miután Károlyt májusban megkoronázták, az Ipsos felmérése szerint a britek 63 százaléka úgy vélte, hogy jól végzi a munkáját, ami hat százalékpontos növekedést jelentett áprilishoz képest. Más kérdés, hogy a 18-24 évesek körében végzett felmérés most folyamatosan rossz, ez pedig Catherine Meyer, a Charles: The Heart of a King című életrajzi könyv írója szerint egyenes következménye a Harry herceg és Meghan által kreált negatív reklámnak.

„Nehogy a végén csak egy ügyvivő király legyen” – mit csinált Károly egy év alatt a trónon?
REUTERS/Andrew Kelly

Richard Fitzwilliams királyi szakértő a The Nationalnek arról beszélt, hogy jelenleg úgy tűnik, Harryék fókusza most nem a család lejáratásán van, ami üdvözlendő, de Harry és Meghan kiszámíthatatlan. „Elvileg négy könyvre szóló szerződésük van a Random House-szal. Ha így van, mi a helyzet a másik három könyvvel? Megvolt a netflixes Harry és Meghan is. Mi jön ezután? Egyszerűen nem tudjuk. De eleget tudunk ahhoz, hogy ne bízzunk bennük” – magyarázta Fitzwilliams. 

Harry herceg mellett András herceg is fejfájást okozhat a családnak, akit a Jeffrey Epstein-ügy után a királynő háttérbe szorított és megfosztott hivatalos szerepeitől. Epstein egyik áldozata, Virginia Roberts Giuffre pert is indított, amelyben azzal vádolta Andrást, hogy szexuálisan zaklatta és megerőszakolta őt, amikor még fiatalkorú volt. András nem ismerte el a bűnösségét, de a hírek szerint körülbelül 13 millió dollárt fizetett a per rendezésére. 

A királynő halála után úgy tűnt, hogy Károly keményen bánik majd az öccsével: András a temetésen nem viselhetett katonai egyenruhát és nem tiszteleghetett a koporsó előtt. Néhány hónappal később Károly kitiltotta őt a Buckingham-palotából, majd megpróbálta kilakoltatni a Royal Lodge-ból, és átköltöztetni Harry és Meghan korábbi házába, a sokkal kisebb Frogmore Cottage-be. 

York hercege állítólag azóta sem volt hajlandó kiköltözni, néhány napja pedig „megdöbbentő fejleményként” számolt be arról a brit sajtó, hogy András nemrég Vilmos herceggel és Katalin hercegnővel együtt utazott el a templomba, ami állítólag Károly rehabilitációs kísérletének egyike volt. Ha így van, abból lehet még hosszas csetepaté.

Egy királyi forrás amúgy is úgy véli, hogy András hosszú távon nagyobb problémát jelent, mint Harry és Meghan. „Még több dolog fog kiderülni Epsteinről, és továbbra is vannak ott fel nem robbant bombák”. Meglátjuk, mit tesz majd Károly király, ha a család újabb aknamezőre lép. 

Nyitókép: Jane Barlow/Pool via REUTERS/File Photo

#Életmód#károly király#ii. erzsébet királynő#uralkodó#brit királyi család#vilmos herceg#harry herceg#meghan markle#koronázás#diana hercegnő#ma

Címlapról ajánljuk