Külföld

Miután kiderült, miről fog szólni Harry herceg memoárja, Károly király bejelentette, hogy ő lesz a tengerészgyalogság főkapitánya

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 15:38

A posztot annak idején Harry hercegtől vették el. 

III. Károly király pénteken bejelentette, hogy ő lesz a királyi tengerészgyalogság következő főkapitánya – írja a DailyMail. Ez az a tiszteletbeli katonai tisztség, amelyet elvettek Harry hercegtől a Megxit miatt.

Harry herceg állítólag nehezen viselte, amikor a királynő 2020-ban elvette tőle a rangos címet, miután ő és Meghan Markle bejelentették, hogy Kaliforniába költöznek. Voltak pletykák arról, hogy a királyi család melyik tagja kapja majd meg a szerepet, a legtöbben Anna hercegnőre tippeltek.

A sussexi herceget 2017 decemberében nevezte ki a királynő főkapitánnyá Fülöp herceg utódjaként. A mai bejelentés mindössze egy nappal azután történt, hogy Harry bemutatta „provokatív” új memoárját, a Spare-t, amelynek már a címe is utalás a trónörökös öccseként betöltött pozíciójára. 

A király a 358. születésnapjuk alkalmából a Királyi Tengerészgyalogsághoz intézett személyes üzenetében a következőket mondta: „A lehető legnagyobb örömömre szolgál, hogy átvehetem az Önök főkapitányának szerepét. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy családom oly sok tagjának nyomdokaiba léphetek. Ők mindannyian mély csodálattal viselték ezt a tisztséget”.

„A Királyi Tengerészgyalogság nagyszerű és páratlan múltra tekint vissza, mind a szárazföldön, mind a tengeren. Hatalmas inspirációt merítek az Önök bátorságából, elszántságából, önfegyelméből és figyelemre méltó képességéből, hogy a legszélsőségesebb körülmények között is kitartanak” – mondta a király. 

A főkapitányi posztot Vilmos herceg is betölthetné, mert a Buckingham-palota ragaszkodik hozzá, hogy „a királyi család dolgozó tagja” kapja meg a tisztséget, ám a Megxit óta egyre csak nő a feszültség Vilmos és Harry herceg között, így a jelentések szerint ez a lépés szükségtelenül provokatív lett volna. 

Nyitókép: Victoria Jones – WPA Pool / Getty Images

#Külföld#károly király#iii. károly király#harry herceg#meghan markle#spare#könyv#memoár

Címlapról ajánljuk