Külföld

Térdig vizeletben, patkányok között élnek Károly király testőrei

rtl.hurtl.hu

2023. április 2. 16:01

Egy korábbi őr szerint a laktanya rosszabb, mint a börtön. 

Elképesztő fotókat mutatott a DailyMail arról, milyen mocskos körülmények között élnek a királyi őrök Nagy-Britannia egyik legtekintélyesebb katonai laktanyájában.

A szemétkupacokról, vizelettel átitatott szőnyegekről, eldugult, mocskos vécékről és patkányokról készült állítólagos fotók az ikonikus Wellington laktanyában készültek, amely mindössze 300 méterre van a Buckingham-palotától, és a hadsereg öt legjelentősebb ezredének ad otthont.

Az angol királyi testőrség feladata az uralkodó és a királyi paloták védelme 1660-tól napjainkig. Az őröket turisták milliói fényképezik a világ minden tájáról, amint teljes katonai díszbe öltözve őrséget állnak a Buckingham-palota és a Szent Jakab-palota előtt.

Csakhogy a királyi pompa állítólag addig tart, amíg az őrök vissza nem térnek a laktanyába. Egy volt őr, aki neve elhallgatását kérte, a Mail-nek azt mondta:

Undorító módon bánnak a katonákkal, akik nagyon fontos munkát végeznek. A brit foglyoknak jobbak az életkörülményeik, mint nekünk. A Wellington csak kívülről néz ki jól, belül teljesen mocskos. A turisták el sem hinnék, milyen életet élnek odabent a katonák

– mondta az őr, aki nemrég a körülmények miatt lépett ki a gárdából. 

A férfi arról beszélt, az elpusztult patkányokat nekik kellett kitakarítani a laktanyából reggelente, a szállásrészeken belül pedig mindenhol szemétkupacok vannak. A vécékből áradó bűz állítólag szintén elviselhetetlen.

Egy katona szerint minden emeleten 32 közlegény él, nekik hat WC-n és két fürdőszobán kell osztozniuk. A laktanya az 1830-as években épült, és becslések szerint az öt ezred mintegy 500 katonájának ad otthont.

A problémák a magán-, nem a tiszti blokkokban vannak – tette hozzá a férfi, aki elmondása szerint sok évig tűrt, de semmi nem változott. 

A brit közvéleménynek tudnia kell, hogyan bánnak a katonákkal ebben az országban

– magyarázta.

A Wellington laktanya mocskos körülményei azért különösen kínosak, mert at kulcsfontosságú szerepet játszott a London Bridge hadművelet – II. Erzsébet királynő temetési hadműveletének a központjaként.

Az életkörülményekre utalva az egyik katona így nyilatkozott: „Ha mondtál valamit egy rangidős tisztnek, vagy nem vették figyelembe, vagy azt mondták, hogy húzz a picsába, ezért nem panaszkodtunk tovább. Az egész egy vicc. A világ leghíresebb embereit és épületeit őrizzük, majd a napi munka végeztével visszatérünk egy mocskos pokolba” – tette hozzá. 

Nyitókép: Jan Woitas / Picture Alliance via Getty Images

#Külföld#károly király#wellington laktanya#Buckingham-palota#királyi család#katonák#laktanya

Címlapról ajánljuk