Kultúra

„Nem képviselnek semmit, elpusztítanak minket” – Meghan Markle már a harmadik percben a sírás szélére kerül a királyi család renitens párjáról szóló sorozatban

Mohos MátéMohos Máté

2022. december 8. 14:55

Harry herceg és Meghan Markle végre saját tévéműsort kaptak, amiben megpróbálják helyre tenni viszonyukat a királyi családdal, amelynek tagjai megszólalni se voltak hajlandók a dokumentumsorozat kemény állításaival kapcsolatban. Rasszizmus, kirekesztés, gőg és féltékenység a brit korona közelében – de vajon mennyire sáros Harry és Meghan?

Mi az rtl.hu-nál is gyakran átvesszük a brit bulvár cikkeit Harry hercegről és feleségéről, Meghan Markle-ről. Megírtuk például azt, hogy „Meghan és Harry magánrepülővel utaztak New Yorkba, hogy átvegyenek egy díjat”. Vagy azt, hogy „Asztalt csapkodva követelhetik Harry hercegék a Netflixtől a dokumentumfilm-sorozatuk késleltetését”. Beszámoltunk arról is, hogy „Meghan Markle kedvenc színésznőjét utánozhatta, hogy szimpatikusnak tűnjön“.

Természetesen ez csupán a jéghegy a csúcsa, a csatorna túloldalán nálunk sokkal érzelemdúsabban, hosszabban és indiszkrétebben csócsálnak minden részletet a királyi család zűrős ügyeiről, kiváltképp Harry és Meghan feszült viszonyáról a család többi tagjával.

  • „Miért nem tudja Meghan levenni a kezét a pocakjáról? (…) Büszkeség, hiúság, színészkedés, vagy egy new age kötőési techinka?” – írta egy ponton a Daily Mail.
  • „MILYEN SÖTÉT LESZ A KISBABÁJA BŐRÉNEK A SZÍNE?” – üvöltötte teherbe esése után szintén ezen újság címlapja.
  • „Meghan Markle imádott avokádója összeköthető emberi jogsértésekkel és aszályokkal” – gurult el az Express újságírójának gyógyszere.
  • „Egy sorozatgyilkos rokona!” – tudatta a Sun.
  • „Pornósztár a volt pasija” – írta az Enquirer.
  • „MIT MŰVELTEK?” – kérdezte a Daily Mail egy másik alkalommal, de jószerivel naponta írhattak volna cikket a párról ezzel a címmel.

Ezeket az írásokat olvasva az elmúlt néhány évben sokak ellenségként, főgonoszként láthatják a királyi családot maga mögött hagyó, gyakran kritizáló, közben viszont a saját útját járó párost. Harry és Meghan most egy dokumentumsorozatban próbálják felerősíteni a saját narratívájukat az elmúlt évek eseményeiről, amiben korábban nem látott, exkluzív felvételekkel és erős állításokkal támadnak – amellett, hogy néhány felhőtlenebb, boldogabb kulisszatitkot is megmutatnak kapcsolatukból. De elég lehet-e ez ahhoz, hogy bárki véleményét megváltoztassa a párról?

A Harry & Meghan című sorozat első három része jelent meg csütörtökön, a másik hármat jövő héten mutatják be. A királyi család visszautasította, hogy interjút adjanak tagjai a készítőknek.

A saját szavaikkal

A párkapcsolat korai, csendes szakaszából Harry és Meghan 2016-ban lépett ki a nyilvánosság elé. A pár által készített sorozat erősen, már-már szájbarágósan épít párhuzamot a hercegné és Diana között: mindketten a családba házasodott kívülállókként jelennek meg, akiket démonizálnak és zaklatnak azért, mert a saját útjukat akarják járni. „Nem akartam, hogy a történelem megismételje önmagát” – reflektál Harry édesanyja korai halálára, ami a paparazzitól való menekülés közben érte Dianát.

A kezdeti, titkos mézesheteket a boldog gazdagok nemtörődömségével és izgatottságával mesélik el: első randijukat egy londoni étteremben, közös útjukat Afrikába, ahol „önmaguk lehettek”, titkos látogatásaikat ebben, vagy abban a palotában, valamint az első szerelmi vallomásokat. Azonban hamarosan a média elé került a kapcsolat, és jöttek az első nehézségek.

„Azzal a feltétellel engedélyezzük, hogy a királyi család ilyen nagy luxusban éljen, hogy folyamatosan információkat kaphatunk az életükről” – magyarázza Afua Hirsch újságíró. „Mi fizetünk, ti pózoltok” – írja le a köz és a család kapcsolatát a pár alapítványának munkatársa. A hercegi páron ugyanúgy számon kérte ezt az ország nyilvánossága. „Naiv voltam, és nem tudtam, mibe sétálok bele” – mondja Harry.

Miért volt súlyosabb a helyzet, mint korábban? Nyilván részben azért, mert a kilencvenes évekkel ellentétben már nemcsak a lineáris média, hanem a közösségi média zaklatásai miatt is aggódniuk kellett. De a pár szerint hozzájárult az is, hogy Meghan fekete volt, a kritikusaik pedig rasszisták.

„Óriási ügyet csináltak a rasszomból, amikor az Egyesült Királyságba érkeztem” – emlékszik vissza Meghan, aki addig – mivel halványbarna bőre van – nem kapott túl sok rasszista támadást. Aztán a nyilvánosság elé lépése után a már említett Mail megírta róla, hogy „(majdnem) straight outta Compton / egyenesen Comptonból jön” – utalva a fekete rapperekről szóló filmre – és innentől nem volt vége a burkoltan, vagy nyíltan rasszista abúzusnak.

Soha egy királyi barátnővel vagy baráttal sem esett meg addig, hogy „gengszterként”, vagy „egzotikus DNS-sel rendelkezőként” hivatkoztak rájuk, vagy hogy a családjuk származása miatt szégyenítik meg őket. Az ilyen anyagok Meghan esetében pedig rasszista kommentek milliónyit eredményezték a közösségi médiában – és már ki is alakult a tökéletes ellenségkép.

Megvéd-e a család?

„Én nagyon büszke vagyok arra, hogy kevert rasszú gyerekeim vannak” – mondja a sorozatban Harry herceg. Ezzel azonban nem biztos, hogy a királyi család minden tagja egyetért, vagy egyetértett. Korábban is lehetett arról olvasni, hogy a család néhány tagja aggódott a pár gyerekeinek bőrszíne miatt, ám a Harry & Meghan-ben más vádak is elhangzanak.

Már a második részben is azt pedzegeti a pár, hogy a különlegesen heves támadások ellenére a család tagjai nem érezték, hogy Meghan különlegesen erős védelmet igényelne – ők úgy gondolták, hogy Markle pont ugyanazon megy keresztül épp, amin anno az ő házastársaik.

Nem engedték, hogy elmondjuk a saját történetünket 

– hangzik el az első komolyabb vád a sorozat harmadik részében. Itt már szó esik arról is, mekkora kulturális jelentősége volt – vagy lehetett volna – annak, hogy egy színes bőrű hercegné került a világ egyik legkeményebb kolonista és rabszolgatartó múlttal rendelkező országának uralkodói házába. A Harry & Meghan legérdekfeszítőbb pillanatai közé tartoznak azok, amikor a sorozat Meghan szemén keresztül mutatja meg az Egyesült Királyság múltjának sötét hagyatékát. Illetve azok is, amelyek azt mesélik el, hogy a korábban „egy kicsit rasszista”, húszéves korában SS-egyenruhában bulizó Harry hogyan jut el oda, hogy megvizsgálja saját előítéleteit.

Az első három rész azonban csak karcolja azokat a vádakat és rasszizmusról szóló sztorikat, amiket sokan a leginkább vártak a sorozatból. Egyelőre a fentebb idézetteken kívül arról beszélnek, amikor a család nyomására nem hívhatták meg Meghan szeretett unokahúgát az esküvőjükre. Kérdés marad tehát az, hogy a jövő heti etapban milyen messzire megy a pár.

Döbbenetes leleplezésekkel, sosem látott pillanatokkal sokkol Harry és Meghan – végre megnézhető a pár által készített sorozat
Fotó: Harry herceg és Meghan Markle színésznő esküvőjük után, 2018. május 19-én – Fotó: Neil Hall / MTI/EPApool

A média nyomása

Meghan Markle a hatrészes sorozat első részének harmadik percében jut el először a sírás szélére. „Nem képviselnek semmit, hanem elpusztítanak minket” – mondja a médiáról, amelynek jelenléte elmaradhatatlan a királyi család közepében. Később Harry arról beszél, hogy a legtöbb gyerekkori emléke a paparazzókhoz kapcsolódik, és hogy szinte sose tudtak úgy elmenni nyaralni, hogy „valaki ne ugrott volna ki egy bokorból, vagy valami”. A sorozat igyekszik kidomborítani, milyen kényelmetlenné tudja ez tenni az életet – vagy Diana hercegnő esetében véget is vethet neki.

Meghan Markle azért hagyott ott mindent az előző életéből, hogy később majd Harry herceg ugyanezt tegye meg érte, és együtt vonuljanak vissza a teendőiktől. Addigra azonban Diana hercegnő második fiát már nem az a feltétlen rajongás övezte, mint amit gyerekkorában kapott a sajtótól. 

A sorozat hangsúlyozza: a párnak nem emberként voltak problémái a királyi család többi tagjával, inkább a famíliát körülvevő toxikus környezet miatt döntöttek úgy, hogy továbbállnak.

Ezzel a döntéssel persze szükségszerűen szembekerültek az intézménnyel, aminél korábban alapvetésnek számított: ha valaki csatlakozik hozzá, annak kötelessége élete végéig szolgálnia azt. Már az első részben megmutatnak egy felvételt II. Erzsébet koronázásáról, amikor arról beszél, hogy felteszi az életét a monarchia intézményére.

A sorozat által megszólaltatott szakértők azt is elmagyarázzák: a média és a királyi család szimbiózisban élnek. Ahhoz, hogy túlélhessen a monarchia, szükségük van a folyamatos publicitásra, amivel fenntarthatják 60-80 százalékos népszerűségüket. „A politikusok az életüket adnák ilyen számokért” – hangzik el. A média meg persze milliókat, milliárdokat keres a hercegeken és a hercegnőkön. 

A család és a brit sajtó függenek egymástól, ezért ha valaki szembekerül az egyikkel, az a másik haragját is kivívja.

Harry herceg pedig éppen ezt érte el, amikor nagyanyjával szemben megtagadta kötelességét Meghan miatt. A következmény pedig nem maradt el, ahogy egykor édesanyja esetében sem. Akármennyire is egyoldalú, öntömjénező és elfogult a Harry & Meghan, az első három rész után nehéz azt mondani, hogy nem teljesen jogosan készült el.

A Harry & Meghan elérhető a Netflix kínálatában.

Nyitókép: Chris Jackson / Getty Images

#Kultúra#harry herceg#meghan markle#netflix#királyi család#rasszizmus#ii. erzsébet#dokumentumfilm#Bulvár#ma

Címlapról ajánljuk