CinemaKlub

Újabb magyar film az Oscar-díj esélyesek között

rtl.hurtl.hu

2017. december 15. 10:45

Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről folyamatosan gyűjti be a szakmai elismeréseket, legutóbb főszereplőnőjét díjazták Berlinben. A film most bekerült az Oscar Legjobb Idegen Nyelvű filmjeinek jelöltjei közé.

Ugyan messze van még a következő Oscar-gála – 2018. március negyedikén rendezik meg –, viszont már megindultunk az odavezető úton, ennek legfontosabb jele volt a héten, hogy bejelentették a Golden Globe-jelölteket – amit szinte mindenki az Oscar előszobájának tart.

Ez a „készülődés” most a magyaroknak is fontosabbá vált, hiszen kiderült: a 92 ország közül – akik nevezték filmjeiket az Oscarra – Magyarország is bejutott aközé a kilenc film közé, amelyek közül majd kiválasztják januárban a végleges öt jelöltet. Erre azonban még egészen január 23-áig várnunk kell!

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje már több elismerést is bezsebelt korábban, hiszen februárban elhozta a Berlinale fődíját, az Arany medve díjat. Legutóbb pedig mindenki egy emberként sírt Borbély Alexandrával – a film főszereplőjével –, akit Európa legjobb színésznőjének választottak az Európai Filmdíj berlini díjátadóján. A színésznő sokkos állapotba került a győzelme hallattán, és zokogva vette át a díjat.

A díjat, amit nem mellesleg olyan színésznők elől „happolt el”, mint például Juliette Binoche.

A rendezőnő 16 év kihagyás után készítette el az Oscar-várományos alkotást, amely egy szerelem történetét meséli: egy kapcsolat alakulását követi végig négy évszakon keresztül. A Híradó ott lehetett a forgatáson is.

Ha Enyedi Ildikóék sikere tovább folytatódik, akkor ők is becsatlakozhatnak az utóbbi évek Oscar-sikerei közé. 2016-ban a Saul fia hozta el a Legjobb Idegen Nyelvű filmnek járó szobrot, idén januárban pedig Deák Kristófék Mindenki című filmje győzött a Legjobb Élőszereplős Rövidfilm kategóriájában.

Vajon a Testről és lélekről tovább görgeti ezt a sikerszériát?

#CinemaKlub#testről és lélekről#enyedi ildikó#borbély alexandra#oscar#golden globe#berlinálé#arany medve

Címlapról ajánljuk