Bulvár

Katalin és Meghan hercegné II. Erzsébet gyászmenetén viselt fülbevalói sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 16. 10:21

A hercegnék olyan ékszereket viseltek, amiket a néhai uralkodótól kaptak, a két ékszer összehasonlítása pedig sok mindenre enged következtetni. Például, hogy Meghan Markle viszonya nem biztos, hogy mindig olyan rossz volt a királynővel, mint azt a brit bulvársajtó sugallta éveken keresztül. De mit árul el az, hogy Vilmos felesége egy olyan ékszert vett fel, amit a királyi családdal sokszor feszült viszonyban lévő néhai Diana hercegné hordott?

Szeptember 8-án, életének 97. uralkodásának 71. évében meghalt II. Erzsébet. A brit uralkodó halálnak napján a legközelebbi családtagok a Balmoral kastélyba siettek, hogy elbúcsúzzanak a királynőtől, de Károly herceg (azóta III. Károly király) arra kérte fiát, Harry herceget, hogy egyedül jöjjön, ne hozza magával a feleségét, Meghan Markle-t, aki egyébként szintén Londonban tartózkodott a férjével.

Sokan a hír hallatán azt gondolták, hogy az elmúlt évek botrányai miatt nem látták volna szívesen II. Erzsébet halálos ágyánál Harry sussexi herceg feleségét, de valójában nem erről volt szó. Vilmost sem kísérte el Katalin, pedig neki összehasonlíthatatlanul jobb kapcsolata volt a királyi családdal, mint Markle-nek.

Akárhogy is, a nemzeti gyász protokolleseményein már mindketten ott álltak férjeik mellett. Markle és Middleton mind a Windsor kastélynál, mind a királynő ravatalozásakor sok időt töltött egymás közelében, így a királyi család minden részletre ügyelő rajongói elkerülhetetlenül kiszúrtak egy érdekes apróságot a két nő öltözékén.

A királynő ajándéka

II. Erzsébet az évek során rendszeresen adott kölcsön vagy ajándékozott fülbevalókat a királyi család női tagjainak. Kiderült, hogy tiszteletből Markle és Middleton is olyan fülbevalót vett fel arra az eseményre, amelyen II. Erzsébet koporsóját a Westminsterbe szállították, ami kapcsolódik a néhai királynőhöz. Harry sussexi herceg felesége egy kicsi, gyöngyből és gyémántból készült ékszert viselt.

Szakértők szerint ez az a fülbevaló, amit Markle II. Erzsébettől kapott ajándékba, amikor 2018-ban, mindössze egy hónappal azután, hogy Harryvel összeházasodtak, közös vonatútra indultak a királynővel a Londontól nagyjából 250 kilométerre fekvő Cheshire megyébe, hogy tartományi vezetőkkel találkozzanak, és megnézzék egy helyi iskola előadását. Az uralkodó mindig is rajongott a gyöngyből készült kiegészítőkért, ezt igazolja az is, hogy egy neki készített Patek Philippe órát szokatlan módon gyöngyökből készült láncon hordott.


De térjünk vissza Meghan Markle fülbevalójához. Azt tudni lehet, hogy a királynő nehezen élte meg Harryék távozását, az Oprah Winfrey-nek adott interjú pedig a hírek szerint egyenesen felzaklatta az uralkodót. A Markle-nek adott ajándék azonban nem arra utal, hogy mindig is ellenszenves lett volna neki Harry felesége, a fülbevalók ugyanis lényegében a saját, kedvenc ékszerének a kisebb változatai:

Kate Middleton és Meghan Markle II. Erzsébet temetésén viselt fülbevalói sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról
Fotó: Andrew Milligan / WPA Pool / Getty Images
Kate Middleton és Meghan Markle II. Erzsébet temetésén viselt fülbevalói sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról
Fotó:  Leon Neal / Getty Images

Meghan Markle az elhíresült Oprah-interjúban elmondta, hogy nagyon szeretett a királynő közelében lenni, aki az említett kirándulás egyik reggelén a fülbevaló mellett egy hozzá illő nyaklánccal is meglepte a hercegnét.

II. Erzsébet és Diana öröksége

Katalin hercegné II. Erzsébet gyászmenetén egy gyémánttal díszített gyöngycsepp fülbevalót viselt, amit a királynőtől kapott, igaz, nagy valószínűséggel kölcsönbe, tekintve, hogy korábban ezt az ékszert nem más hordta, mint Vilmos édesanyja, a tragikus autóbalesetben meghalt Diana hercegné.

Ajánló: Ezeket az ékszereket kapta Diana hercegnő kollekciójából Meghan Markle és Kate Middleton

Kate Middleton és Meghan Markle II. Erzsébet temetésén viselt fülbevalóik sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról
Fotó: Terry Fincher / Princess Diana Archive / Getty Images
Kate Middleton és Meghan Markle II. Erzsébet temetésén viselt fülbevalóik sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról
Fotó: Gregorio Borgia / WPA Pool / Getty Images

A sokszor Dianához hasonlított Katalin több fontosabb ékszert is kapott már a királynőtől, a fent látható, ügynevezett Collington gyöngycseppen kívül hordta már II. Erzsébet Bahrain gyöngycsepp fülbevalóját is, ami egy történelmi jelentőséggel bíró darab, tekintve, hogy sok királyi portrén ezt az ékszert viselte a királynő.

Kate Middleton és Meghan Markle II. Erzsébet temetésén viselt fülbevalóik sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról
Fotó: Contributor / Getty Images
Kate Middleton és Meghan Markle II. Erzsébet temetésén viselt fülbevalóik sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról
Fotó: Kirsty O'Connor/PA Images / Getty Images
Kate Middleton és Meghan Markle II. Erzsébet temetésén viselt fülbevalóik sokat elárulnak a királynőhöz fűződő viszonyukról
Fotó: Chris Jackson / Getty Images

Katalin a szertartásra egyébként a király hitvesével, Camillával érkezett egy autóban, aminek szimbolikus jelentősége van, ők jelenleg a brit uralkodóház legmagasabb rangban lévő női tagjai. Middleton és Markle pozíciója össze sem hasonlítható a családon belül, ez világosan kiolvasható a fent említett, aprónak tűnő, de fontos részletekből. A két ékszer között azonban lényeges különbség, hogy míg Markle azt a sajátjának tekintheti, mivel ajándékba kapta a királynőtől, addig Middleton ékszerei továbbra is a család tulajdonában vannak.

Uralkodói és magántulajdon

Az uralkodói tulajdon és a királyi család magántulajdonának kérdése a királynő halála óta ismét napirenden van. A brit közvélemény egy jelentős része úgy gondolja, hogy III. Károlynak örökösödési adót kellene fizetnie az édesanyja által ráhagyott javak után. Sokszor azonban nem egyértelmű, hogy ezek milyen kategóriába tartoznak. 

A Buckingham-palota például egyértelműen uralkodói vagyonnak számít, II. Erzsébet ékszerei, versenylovai vagy éppen a karórája viszont már magánvagyonának részei, ezek után kellene sokak szerint örökösödési adót fizetni.

II. Erzsébet személyes vagyonát körülbelül 370 millió fontra becsülték. Ez azt jelenti, hogy III. Károlynak 148 millió font (mostani árfolyamon számítva majdnem 69 milliárd forintnyi) örökösödési adót kellene befizetnie, ezek ugyanis nem számítanak uralkodói javaknak.

Visszatérve a fülbevalókhoz: Lauren Kiehna, a Court Jeweller szerzője szerint mindkét ékszer tökéletes választásnak számít, a nyugati, angolszász kultúrkörben ugyanis teljesen természetes, hogy a nők gyémántokat, gyöngyöket viselnek a temetéseken vagy megemlékezéseken. Így tett egyébként egész életében II. Erzsébet királynő is, így az ő koporsóját kísérve sem számít szentségtörésnek, ha valaki csillogó ékszereket visel.

A királynő mesés vagyonának megosztásával, az öröklés kérdéseivel itt és itt is írtonm és a témával a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép: Gregorio Borgia / WPA Pool / Getty Images

#Bulvár#meghan markle#kate middleton#katalin hercegnő#harry herceg#vilmos herceg#iii. károly#ii. erzsébet#királyi család#ma

Címlapról ajánljuk