Külföld

Döbbenetes vagyont örökölt édesanyjától III. Károly

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 9:17

Adóznia pedig nem kell utána.

III. Károly királynak nem kell örökösödési adót fizetnie a Lancaster hercegségben lévő birtok után, amelyet a királynőtől örökölt. A Business Insider szerint ezt egy olyan szabályozás teszi lehetővé, amely szerint a vagyon egyik uralkodóról a másikra száll.

Károly így automatikusan megörökölte a birtokot, az uralkodó legfőbb bevételi forrását, míg legidősebb fia, Vilmos herceg a cornwalli hercegség birtokát kapta meg, amelynek értéke több mint 1 milliárd dollár, átszámítva nagyjából 393 milliárd forint. 

Az új királynak a 750 millió dollárt érő birtok után azért nem kell örökösödési adót fizetnie, mert a brit kormány 1993-ban egy, a királyi család vagyonának védelmét szolgáló törvényt fogadott el. Ennek célja az volt, hogy ha rövid időn belül két uralkodó is meghal, ne váljon semmivé az uralkodói vagyon. A rendelkezést először 2002-ben alkalmazták, amikor az anyakirálynő mintegy 80 millió dolláros vagyonát, köztük egy Faberge-tojásgyűjteményt is II. Erzsébetre hagyományozott.

A királyi család tagjainak nem kell megfizetniük a 325 ezer fontnál (nagyjából 148,3 millió forint) nagyobb értékű ingatlanok után azt a 40 százalékos illetéket, amelyet a nem királyi családban élő brit lakosoknak viszont ki kell fizetniük. A Lancaster-birtok tavaly 24 millió font (10,9 milliárd forint) bevételt termelt a pénzügyi dokumentumai szerint, és a király mostantól jogosult erre a bevételre is.

Egy 1702-ben elfogadott törvény megtiltja az uralkodónak, hogy a vagyonból bármit is eladjon. A királynő 1993-ban kezdett önkéntesen jövedelem- és tőkenyereségadót fizetni a birtok után, és Károly király is úgy dönthet, hogy követi ezt a példát.

A 13. században alapított Lancaster hercegség birtoka kereskedelmi, mezőgazdasági és lakóingatlanokból áll, beleértve egy pénzügyi befektetésekből álló portfóliót is.

Nyitókép: Ian Forsyth / Getty Images

#Külföld#iii. károly#iii. károly király#örökség#adó#ii. erzsébet#ii. erzsébet királynő

Címlapról ajánljuk