Belföld

Pert nyert az Átlátszó: Nem titkolhatja „információbejelentési” megállapodásait a Szuverenitásvédelmi Hivatal

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 15:26

Az első fokú bíróság ítélete szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal köteles kiadni minden olyan megállapodást, melyet idén tavaszig másokkal kötött, írta meg az Átlátszó. Az oknyomozó portál azután küldött adatigénylést Lánczi Tamás hivatalának, hogy az ügyvédi kamara elutasította a hivatal információk bejelentésére vonatkozó együttműködési javaslatát.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete értelmében a Szuverenitásvédelmi Hivatal köteles kiadni azokat a szerződéseket, melyeket más szervezetekkel kötött, valamint azoknak a levelezéseknek a másolatát, melyekkel kezdeményezték a „szuverenitás védelme érdekében” kötendő megállapodásokat, írta meg a pernyertes Átlátszó

Az oknyomozó portál még május közepén fordult közérdekű adatigényléssel a Lánczi Tamás vezette hivatalhoz, azonban ezt megtagadták, hiszen szerintük a kért adatok döntéselőkészítő anyagnak minősülnek. Az Átlátszó így pert indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen, a perfelvételi tárgyaláson azonban a hivatal részéről nem jelent meg senki, és írásban sem terjesztették elő álláspontjukat, így a bíróság elrendelte a kért iratok kiadását.

Az Átlátszó a szóban forgó anyagokat azután kérte ki a hivataltól, hogy annak elnöke, Lánczi Tamás áprilisban levélben kereste meg a Magyar Ügyvédi Kamarát, együttműködést ajánlva, hogy dolgozzák ki, az  „az ügyvédi tevékenység során tapasztalt, a szuverenitásvédelmi törvénybe ütköző magatartás hogyan jusson a Hivatal tudomására”. Lánczi azt szerette volna, hogy a hivatalnak minden területi kamaránál legyen egy kapcsolattartója. Havasi Dezső, a MÜK elnöke ezt visszautasította, levelében úgy fogalmazott, Lánczi koncepciója összeegyeztethetetlen az ügyvédi titoktartással.

Ekkoriban a Szuverenitásvédelmi Hivatal a közösségi médiában azt közölte, számos állami intézménnyel és köztestülettel vették már fel a kapcsolatot, hogy együttműködést kezdeményezzen „a magyar szuverenitás védelme érdekében”, hozzátéve, hogy a megkeresett szervezetektől egytől-egyig pozitív választ kaptak.

Mint emlékezetes, a Szuverenitásvédelmi Hivatal első eljárását június végén pont az Átlátszó ellen indította, egyszerre a Transparency Internationallel szemben kezdeményezett vizsgálattal. Szerintük az oknyomozó újság külföldi pénzből „a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet” folytathat. Az Átlátszó főszerkesztője szerint a vizsgálat egyfajta bosszú, miután az elmúlt években számos, a kormánynak kellemetlen ügyet feltárt a szerkesztőség. Híradónkban erről így számoltunk be:


Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#lánczi tamás#átlátszó#közérdekű adatigénylés#per#bíróság#elsőfokú ítélet#szerződések#levelezés

Címlapról ajánljuk