Belföld

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője szerint a Transparency hazudik

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 8:01

Lánczi Tamás, Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke elmondta, lefolytatják a vizsgálatot a Transparency Magyarországgal szemben, annak ellenére, hogy a korrupcióellenes szervezet nem működik együtt.

A vizsgálatot nem fogják tudni megakadályozni, ezt le fogjuk folytatni, annak ellenére is egyébként, hogy a Transparency Magyarország nem működik együtt – jelentette ki Lánczi Tamás, Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Hír TV hétfő esti adásában, írja a Népszava.

Mint arról beszámoltunk, a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) a múlt hónapban vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország (TIM) ellen külföldről származó támogatás felhasználása és a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység gyanúja miatt. A hatoldalas levélben összesen 62 kérdést tettek fel a korrupcióellenes szervezetnek, és ezek megválaszolására harminc napot adtak.

Lánczi Tamás a Hír TV-ben kijelentette: a Transparency nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy az SZVH által kért adatok nyilvánosak lennének. 

Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) átláthatósági vizsgálatot indított a szervezettel szemben, mivel nem tették közzé a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit. Lánczi erre azt válaszolta, hogy már egy hete leadták ezeket az adatokat. „Egyébként az összes kért szerződés, amit közadatigénylés formájában tőlünk értek, ott van a honlapunkon, elolvasható, most már a közadattárban is ott van. 

Úgyhogy azt hiszem, hogy mi, ellentétben az előbb említett szervezetekkel, teljesen transzparensek vagyunk 

– állította.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó ellen is vizsgálatot indított, mert szerintük az oknyomozó újság külföldi pénzből „a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet” folytathat. Az Átlátszó főszerkesztője szerint a vizsgálat egyfajta bosszú, miután az elmúlt években számos, a kormánynak kellemetlen ügyet feltárt a szerkesztőség.


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#lánczi tamás#szuverenitásvédelmi hivatal#Transparency International Magyarország#vizsgálat#átlátszó

Címlapról ajánljuk