Belföld

A Szuverenitásvédelmi Hivatal feltárta, hogy nemzetközi hálózat és Soros

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 22:15

A hivatal figyelemeztet, hogy „indokolt megerősíteni Magyarország szuverenitásának védelmét”.

A 2022-es országgyűlési választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív és az ukrajnai háború eszkalációjáért dolgozik – állapította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerdán nyilvánosságra hozott 21 oldalas jelentése. A 84 pontból álló jelentés a hvg.hu szerint egyebek mellett arra jutott: 

  • A 2022. évi magyarországi országgyűlési választásokon indult egységes ellenzék, a tiltott külföldi finanszírozásban részesített pártok támogatását egy koherens működési modell szerint tevékenykedő, külföldi hátterű hálózatszerűen működő tanácsadói kör végezte.
  • A közösségi médiában megjelent felvételek egy hosszabb, rögzített beszélgetésekből álló videóanyagból származnak. 
  • A tiltott külföldi kampánytámogatás mögött egy olyan hálózatszerű struktúra működik, amelynek saját, egész Közép-Európára kiterjedő politikai és üzleti érdekei vannak. Ahol ezeket az érdekeket hatékonyan tudják érvényesíteni, azokat az országokat jó szövetségesnek tartják, ahol azonban az érdekeikkel ütköző vezetés van, ott politikai változást akarnak elérni.
  • A hálózat tagjainak elmondásából kirajzolódik, hogy az orosz-ukrán háború eszkalációjáért lobbiznak az Egyesült Államokban is.
  • A magyarországi választásokat a hálózat érdekeinek érvényesítése céljából befolyásolják.
  • A hálózat legkésőbb a 2019. évi önkormányzati választások során már aktív volt, feltűntek Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampánya mellett is.
  • Nem egyszeri esetről van szó, hanem egy jelenleg is aktív fenyegetésről, amely mögött egy, a térségben hosszú ideje aktív érdekcsoport áll.
  • Soros György az egyik nagy donorjuk.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a jelentését azzal zárta, hogy az abban “szereplő információk nyomán figyelmezteti a magyar állami szerveket, hogy a bemutatott struktúrák és folyamatok jelenleg is veszélyeztetik a választási folyamatok tisztaságát, ezért indokolt megerősíteni Magyarország szuverenitásának védelmét”.

 A hivatal vezetője, Lánczi Tamás kinevezése előtt törölte összes közösségi médiás posztját, erről a Híradó készített riportot:


Nyitókép: Lánczi Tamás, még a XXI. Század Intézet igazgatója előadást tart a "Ki nyeri a XXI. századot? - Egy évtizeddel a gazdasági válság után" címmel tartott konferencián a Terror Háza Múzeumban 2019. április 3-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#lánczi tamás

Címlapról ajánljuk