Belföld

400 millióról máris 4,1 milliárd forintra nőtt a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése

rtl.hurtl.hu

2024. július 6. 16:00

Ennyi közpénzt költene évente „külföldi befolyásszerzési kísérletek” megakadályozására a kormány. De az is lehet, hogy még többet.

Már 4,1 milliárd forint a költségvetése a kormány által tavaly decemberben életre hívott és az idén februárban megalakult Szuverenitásvédelmi Hivatalnak. Februárban még csak 428,3 millió forintot szántak a működésére, írja a 24.hu.

Márciusban ugrott fel először 528,3 millióra, áprilisban pedig 2 milliárd 455,2 millió forintra a költségvetésük. A legfrissebb, májusi adatok szerint pedig már több mint 4,1 milliárd forint a hivatal éves büdzséje. Az év vége pedig még viszonylag messze van. 

A lap kiemeli: Ez azt jelenti, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal az idén több pénzből gazdálkodhat, mint a 130 munkatársat foglalkoztató Alkotmánybíróság (3,4 milliárd forint) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (3,3 milliárd).

Lánczi Tamás, a hivatal elnöke ráadásul arról beszélt: ez még korántsem a végső állapot, és további forrásokra számíthatnak. Tekintve, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetési év közben jött létre, így a Magyar Államkincstár rendszeres időközönként bocsájtja rendelkezésre a szervezet számára biztosított forrásokat. „A hivatal állományának feltöltése folyamatos, a szervezet működési struktúrája pedig nyilvános” – tette hozzá. A pénz nagy részét eddig „dologi kiadásokra” költötte a hivatal, ennél több részletet nem publikáltak.

Korábban az RTL Híradó arról tudósított: eljárást indított az adatvédelmi hatóság a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen. A február óta működő hivatalt elméletileg azért hozták létre, hogy átláthatóvá tegye a különféle szervezetek magyarországi tevékenységét, de kiderült, hogy ők maguk viszont megsérthették az átláthatóságra vonatkozó jogszabályt. A Szuverenitásvédelmi Hivatal akár 50 millió forintos bírságot is kaphat.


Az SZVH pedig korábban az Átlátszó ellen indított vizsgálatot, mert szerintük az oknyomozó újság külföldi pénzből „a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet” folytathat. Az Átlátszó főszerkesztője szerint a vizsgálat egyfajta bosszú, miután az elmúlt években számos, a kormánynak kellemetlen ügyet feltárt a szerkesztőség. A Szuverenitásvédelmi Hivatal a korrupcióellenes Transparency International Magyarországot is vizsgálja.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#közpénz#költségvetés#vizsgálat#lánczi tamás#befolyásolás

Címlapról ajánljuk