Belföld

Orbán Viktor a rekordbüntetésről: Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 13. 13:29

Facebookon reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra, hogy az Európai Unió Bírósága 200 millió euróra büntette Magyarországot, mert nem hajtotta végre a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos legfelsőbb bírósági döntéseket.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az Európai Bíróság csütörtökön Luxemburgban úgy döntött, hogy Magyarországnak 200 millió eurót és késedelem esetén napi egymillió eurós bírságot kell fizetnie, mert nem hajtotta végre a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos legfelsőbb bírósági döntéseket.

Az Európai Unió Bírósága 2018-ban indított eljárást Magyarországgal szemben amiatt, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az uniós bíróság 2020 májusában mondta ki, hogy a menekültválság idején a magyar állam jogellenesen tartotta fogva a menedékkérőket a tranzitzónákban, a déli határon kialakított konténerbörtönökben akár egy éven túl is fogva tartva a szétszakított családokat és sokszor egyedül maradt gyerekeket is, kifejezetten embertelen körülmények között.

A kormány az ítélet után bejelentette, hogy bezárják a tranzitzónákat, helyette csak valamely harmadik országban található magyar külképviseleteken lehet menedékjogot kérni. Ám a megváltoztatott menekültügyi eljárás is uniós jogot sértett, ezért újabb kötelezettségszegési eljárást indított a Bizottság. Ez az ügy is az uniós bíróságon végződött, amely 2023 nyarán ítéletében megállapította: ezzel a gyakorlattal Magyarország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.

Mivel az Orbán-kormány végül nem hajtotta végre az európai bírósági ítéletben foglalt szükséges változtatásokat, ezért az Európai Bizottság kontra Magyarország perben most a luxemburgi bírák kiszabták a rendkívüli összegű pénzbírságot.  

Orbán Viktor a súlyos, precedens nélküli döntéssel kapcsolatban így fogalmazott Facebook-oldalán:

Az Európai Bíróság mai döntése értelmében Magyarországot egyszeri 200 millió + napi 1 millió euróra büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat. A döntés felháborító és elfogadhatatlan. Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket!

A rövid posztból nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan milyen válaszlépést tervez a kormány.

A büntetés szóba került a csütörtöki kormányinfón is

Az Európai Unió Bíróságának ítéletét még tanulmányozza kormány, utána pedig eldönti majd, hogy kifizeti-e Magyarország a bírságot vagy sem

– mondta Gulyás Gergely. Úgy fogalmazott, hogy van néhány ötlet a fejében: „a bírságot valakinek ki kell fizetni, majd meglátjuk, hogy ez ki lesz” – mondta.

Nyitókép: a kibővített tompai tranzitzóna 2017. április 6-án – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

#Belföld#orbán viktor#Európa#menekültválság#tranzitzóna#büntetés#európai bíróság

Címlapról ajánljuk