EUEurópa

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euróra büntette Magyarországot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 13. 10:41

A Európai Bíróság csütörtökön Luxemburgban úgy döntött, hogy Magyarországnak 200 millió eurót és késedelem esetén napi egymillió eurós bírságot kell fizetnie, mert nem hajtotta végre a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos legfelsőbb bírósági döntéseket.

Az Európia Unió Bírósága csütörtökön súlyos pénzbüntetést szabott ki Magyarországra. A közlemény szerint a Bíróság arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró (átszámolva nagyjából 79 milliárd forint) átalányösszeget, és a késedelem esetén napi 1 millió euró kényszerítő bírságot azért, mert nem teljesítette a Bíróság egyik ítéletét.

A kötelezettségszegés az uniós közös politika alkalmazásának szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül

– szögezte le az EU bírósága.

Az Európai Unió Bírósága 2018-ban indított eljárást Magyarországgal szemben amiatt, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az uniós bíróság 2020 májusában mondta ki, hogy a magyar állam jogellenesen tartotta fogva a menedékkérőket a tranzitzónákban.

A menekültválság idején a déli határon kialakított konténerbörtönökben akár egy éven túl is fogva tartottak menedékkérőket, szétszakított családokat és sokszor egyedül maradt gyerekeket is, kifejezetten embertelen körülmények között.

A kormány az ítélet után bejelentette, hogy bezárják a tranzitzónákat, helyette csak valamely harmadik országban található magyar külképviseleteken lehet menedékjogot kérni. Ám a megváltoztatott menekültügyi eljárás is uniós jogot sértett, ezért újabb kötelezettségszegési eljárást indított a Bizottság. Ez az ügy is az uniós bíróságon végződött, amely 2023 nyarán ítéletében megállapította: ezzel a gyakorlattal Magyarország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.

Arról már korábban is szó volt, hogy ha Magyarország nem hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból. Miután az Orbán-kormány még április végén sem teljesítette az ítéletet, akkor már biztosnak tűnt, hogy hajlandó a magyaroknak járó pénzt is kockáztatni – minderről részletesen írtunk ebben a cikkünkben.

Mivel az Orbán-kormány végül nem hajtotta végre az európai bírósági ítéletben foglalt szükséges változtatásokat, ezért az Európai Bizottság kontra Magyarország perben most a luxemburgi bírák kiszabták a rendkívüli összegű pénzbírságot.  

Az Európai Bíróság közleménye szerint Magyarország „a lojális együttműködés elvének megsértésével szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozó szabályoknak az alkalmazása alól”, és „e magatartás jelentős mértékben veszélyezteti az uniós jog egységességét, ami rendkívül súlyosan érinti mind a magánérdekeket, és többek között a menedékjogot kérelmező személyek érdekeit, mind pedig a közérdeket”.

Magyarország kötelezettségszegése súlyosan sérti a szolidaritásnak és a felelősségnek a tagállamok közötti igazságos elosztásának az elvét

– fogalmaz a közlemény.

 

Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg via Getty Images

#Európa#európai bíróság#magyarország#menekültválság#büntetés#kötelezettségszegési eljárás

Címlapról ajánljuk