Belföld

Csák János miniszterségének rövid története tele volt botrányokkal

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 8:02

A leköszönő miniszter elárulta: a lemondása nem volt tervbe véve.

Csák János rövid minisztersége alatt számos emlékezetes esemény történt a magyar kulturális életben. Ezek közé tartoznak az Operaház és a Zeneakadémia körüli konfliktusok, a független színházak nehéz helyzete és a kultúra központosításának tervei.


A 24.hu hosszú cikkben tette mérlegre Csák János, korábbi üzletember és filantróp miniszteri tevékenységét. 2022 tavaszán Orbán Viktor felkérésére vette át a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetését, két évvel később, váratlanul lemondott, és helyére Hankó Balázs, korábbi államtitkár került.

Minisztersége alatt Csák hangsúlyozta, hogy az a legfontosabb, hogy a kultúrára fordított források hogyan hasznosulnak a társadalom, és nem a források mennyisége számít. Ezen elv mentén több nagyberuházást is elhalasztottak, mint például az új Nemzeti Galériát.

Az Operaház főigazgatói pályázata körül heves viták alakultak ki, végül mégis Ókovács Szilveszter maradt a poszton, annak ellenére, hogy a szakmai bizottság nem támogatta egyértelműen. A Zeneakadémián hasonló zavarokat okozott a rektorválasztás, ami végül patthelyzethez vezetett az intézmény és a minisztérium között.

L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum igazgatóját eltávolították posztjáról a Word Press Photo kiállítás miatt, amin LMBTQ emberek is láthatóak voltak, ami a kormány szerint szörnyen veszélyes. Ezzel szemben Vidnyánszky Attilát végül rábírta, hogy maradjon a Nemzeti Színház élén miután két színész balesetet szenvedett egy előadás közben.


A független színházak helyzete tovább romlott az állami támogatások elapadása és a megnövekedett működési költségek miatt. Csák hangsúlyozta a magánmecenatúra és a jegyárbevétel fontosságát, ugyanakkor a színházak piacosításának gondolata sok kritikát kapott – írja 24.hu.

Csák tervei között szerepelt a kulturális intézményrendszer alapvető átszervezése és központosítása, melynek részeként több intézmény kerülne közös irányítás alá. Demeter Szilárd kulcsszerepet kapott volna ebben a folyamatban.

Nyitókép: MTI / Hegedüs Róbert

#Belföld#csák jános#Kultúra#miniszter#lemondás

Címlapról ajánljuk