Belföld

Hetek óta nem műtenek Szegeden a gyermeksebészeten és traumatológián, a Népegészségügyi Központ szerint működik az ellátás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 3. 9:14

A Népszava úgy tudja, hogy a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikáján több mint kétszáz tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézményekbe, mert a félig-meddig felújított műtő nem felel meg sem az uniós, sem a hazai normáknak. 

Hét hete nincs gyermeksebészeti, és traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekklinikáján, írja a Népszava. A lap információi szerint 

már több mint 200 tervezett műtét maradt el, míg 40-50 akut esetben a sebészeti beavatkozásra szoruló gyermekeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatták, sokszor maguk a szülők.

A Népszava cikke szerint eredetileg csak egy négy napig tartó ellátási szünetről volt szó, a történet viszont 2016-ra nyúlik vissza. 8 évvel ezelőtt Szeged 4,3 milliárd forint uniós pályázati pénzt nyert egy új, 28 ágyas, három kiemelt műtővel ellátott gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére.

Az országos projekt 2023-ban lezárult, de az új szegedi gyermeksebészet építése máig nem kezdődött meg, mert közben a megnyert forrás 1,9 milliárdra csökkent. A gyermeksebészet időközben ideiglenesen a Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe költözött, a még 1925-ben épült, kissé romos gyermekklinikáról. A fül-orr-gégén kaptak egy műtőt, amit április elejéig használhattak.

A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa egy évig dolgozott az orr-fül-gégészeti klinika helyiségeiben, majd április elején arról értesítette őket a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), hogy a hónap közepén visszaköltöznek a régi épületbe, a korábbi helyükre.

Az évszázados épületben lévő műtőt az eltelt egy évben kifestették és új járóburkolatot kapott, de egyéb fejlesztést, modernizálást nem hajotttak végre, írja a Népszava. Közben a félig-meddig felújított műtő korábbi szakhatósági engedélye lejárt.

A hatvanas években kialakított, körülbelül 60 négyzetméteres régi műtőben korábban egy légtérben, párhuzamosan két műtőasztalon zajlott az ellátás, úgy hogy nem volt steril gépi szellőztetés sem. Mivel a lényegében ugyanezen a műszaki színvonalon megmaradt műtő nem felel meg sem az uniós, sem a hazai normáknak, az NNGYK megtagadta a működtetési engedély kiadását és hiánypótlást írt elő. Ezért 

április eleje óta nem tudnak hol műteni a szegedi egyetem gyermeksebészeti és traumatológiai osztályán.

A lap megkereste a Szegedi Tudományegyetemet, a Belügyminisztériumot valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot a helyzettel kapcsolatban, de választ csak az NNGYK-tól érkezett. Az NNGYK a lap értesüléseivel szemben lényegében tagadta, hogy szüntelne a műtéti ellátás:

Egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul. A Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.


A szegedi gyermekklinika esete nem egyedülálló, az országban sok helyen zárnak be átmenetileg a kórházi osztályok az intézmények tartozása miatt – erről az RTL híradó számolt be nemrég:


A balassagyarmati kórház szülészet-nőgyógyászatán június végéig szünetel a fekvőbeteg-ellátás:


Nyitókép: Google Street View

#Belföld#egészség#szeged#gyermekklinika#műtét#egészségügy#traumatológia#sebészet

Címlapról ajánljuk