Belföld

Kálvária a szegedi gyermekklinika miatt: ötszáz kilométert utaztattak többszörös töréssel egy gyereket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 6. 7:51

Egy mezőhegyesi kisfiú elesett biciklivel és több helyen is eltört a lába. Orosházáról elküldték őket, de Szegeden nem tudták fogadni őket, ezért végül Budapesten kapott sürgősségi ellátást.

Mint arról hétfőn az rtl.hu is beszámolt, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikáján több mint kétszáz tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézményekbe, mert a félig-meddig felújított műtő nem felel meg sem az uniós, sem a hazai normáknak. A sebészeti beavatkozásra szoruló gyermekeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatták, sokszor maguk a szülők.

Egy ilyen esetről írt részletesen most a Népszava. A lapnak nyilatkozó mezőhegyesi édesanya elmondta, hogy 11 éves kisfia elesett biciklivel. A mentő Orosházára vitte, ahol megállapították, hogy porcleválása, boka- és sípcsont törése van, sőt a sípcsontja kiugrott a bokaízületből, műteni kell. Ezután közölték velük, hogy ők nem tudják ellátni, majd kiderült, hogy a Szegedi gyermekklinika elutasította a gyerek fogadását, a fővárosba irányították őket.

Este fél tízkor értek Budapestre, ahol kiderült, hogy nincs szükség műtétre, az egyik orvos kézzel helyretette a kiugrott sípcsontot, majd begipszelték a fiú lábát. A fővárosi baleseti intézetből azzal küldték haza az anyát és fiát, hogy a következő héten röntgenre és gipszcserére lesz szükség. Hajnalra értek haza, a többszörös csonttörést szenvedett fiú és anyja csaknem 500 kilométer hosszú utat tett meg.

Az édesanya hétfőn hívta Szegedet és Orosházát is, hogy a zárójelentésen javasolt ellátásokat elintézze, de a szegedi kórháztól újfent elutasításban részesült, végül Orosházán sikerült a kontrollvizsgálatot megejteni.

A Népszava azt írja, hogy hétfői cikkük után a Szegedi gyermekklinikán keddre kijelöltek egy műtőt az új szárnyban a gyermeksebészeti ellátásokra, de a hely nagyon szűkös, és a körülmények nem igazán megfelelőek a zökkenőmentes működéshez. Az új műtőben csak az akut és az olyan eseteket operálják, amelyek halasztása szervkárosodással járna, így a várólista nő.

Nyitókép: az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikája 2016. november 10-én – Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#szeged#egészség#gyermekklinika#műtét#egészségügy#traumatológia#sebészet

Címlapról ajánljuk