Tudomány-Tech

Itt a FLiRT: a koronavírus új, könnyen fertőző alvariánsa már mindenhol megjelent

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 14. 8:54

Az omikron legújabb variánsa, a FLiRT, könnyebben be tud jutni a szervezetbe, hogy aztán kellemetlen tüneteivel okozzon rossz napokat.

Már világszerte jelen van a 2020-ban világjárványt okozó új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) legújabb alvariánsa, mondta az Indexnek Rusvai Miklós, víruskutató.

Az Egyesült Államokban már az esetek harmadáért a KP.2, azaz a FLiRT a felelős

– mondta Rusvai Miklós a 2021 vége óta jelen lévő omikron egyik alvariáns csoportjáról. (A FLiRT több vírusmutáció – F456L és R346T –  kódnevének összefoglaló neve.)

Ami a FLiRT esetében aggasztó, hogy a tüskefehérjében olyan mutálódás történt, aminek köszönhetően a vírus könnyebben be tud jutni a szervezetbe, hogy megbetegítse az embert. Mivel az ellenanyagok a tüskefehérje ellen képződnek, az új, módosult tüskefehérjéjű variánst nem ismeri fel olyan könnyen a szervezet, így az egy fokkal jobban ki tudja kerülni az immunrendszert, a korábbi védőoltások pedig kevésbé hatékonyak ellene.

A legelső, a vuhani törzs ellen kidolgozott vakcinák a FLiRT esetében 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságúak, mondta a víruskutató, hozzátéve, hogy a vakcinagyártók már dolgoznak az erre a változatra kifejlesztett védőoltáson, ami az őszi-téli időszakra jelenhet meg a piacon.

A FLiRT által okozott tünetek az esetek többségében hasonlóak, mint a korábbi variánsoknál:

  • hőemelkedés,
  • orrfolyás, légzési nehézségek,
  • rekedtség-, torok-, fejfájás,
  • ízületi fájdalmak,
  • gyengeség,
  • gyomor-bélrendszeri panaszok,
  • ízlelés- vagy szaglásvesztés.

Az emberek többségénél már csak náthához hasonló lefolyású betegséget okozó új vírusváltozat a 70 év fölötti krónikus betegek, az onkológiai kezelés alatt állók, a szervátültetettek körében továbbra is magas rizikófaktort jelent. Az új variáns elleni védóoltást augusztus környékén lesz érdemes beadatni, mondta Rusvai Miklós, utalva arra, hogy a kovid szezonális vírus, nyáron visszaesik az esetszám.

Nyitókép: MTI/Vajda János

#Tudomány-Tech#egészség#koronavírus#covid-19#flirt#mutáció#alvariáns#rusvai miklós

Címlapról ajánljuk