Belföld

Téves Magyar Péter állítása: Lengyelországban valójában nem 0 százalék az élelmiszerek áfája

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 15:09

Amit Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke mondott, az valóban igaz volt több mint két évig, de már nem az.

Magyar Péter arról beszélt az ATV műsorában, hogy a kormány szerint azért nem lehet áfát csökkenteni, mert „a kereskedők majd lenyelik”, utalva ezzel arra, hogy az intézkedés szerinte azért hatástalan, mert a kereskedők „zsebre teszik” az extra bevételt, és nem csökkentenek az áraikon.

Ellenpéldának Lengyelországot hozta fel, ahol szerinte „az összes alapvető élelmiszer áfakulcsa nulla, azaz nulla százalék”. Arról is beszélt: „az élelmiszerek többsége” pedig „30-40 százalékkal olcsóbb”, mint Magyarországon, ráadásul úgy, hogy Lengyelországban „jóval magasabbak az átlagfizetések” – fejtegette Magyar Péter.

A Lakmusz tényellenőrző lap szerint azonban ezek az állítások nem igazak. A nulla százalékos élelmiszeráfa átmeneti intézkedés volt csupán az országban, amelyet az infláció miatt vezettek be. A lengyel pénzügyminisztérium pedig már két hónapja megszüntette azt.

Annyiban igaza volt Magyarnak, hogy az élelmiszerárak tényleg olcsóbban a lengyeleknél: de messze nem olyan drasztikus mértékben, ahogy állította. A legfrissebb, 2022-es statisztikák alapján Magyarországon az EU-átlag 89,9 százalékán állt az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára, míg Lengyelországban az EU-átlag 73,4 százalékán.

Az árszínvonalak közötti különbség ezalapján pedig nem 30-40, hanem 20 százalék körül mozog.

Korábban már beszámoltunk Magyar Svábynak adott interjújából, amiből az is kiderült: a politikus 11 kilogrammot fogyott az elmúlt időszakban, és azzal számol, hogy Szentkirályi Alexandrát vissza fogják léptetni Vitézy Dávid javára. A Tisza Párt EP-listavezetője azt is bejelentette, hogy részt vesz a köztévés vitán, de nem tartja magát a megadott témákhoz.

Nyitókép: ATV / YouTube

#Belföld#választás 2024#magyar péter#lengyelország#áfa#hamis#állítás#tényellenőrzés#infláció#élelmiszer

Címlapról ajánljuk