Belföld

Magyar rendőrök közreműködtek a chilei politikus zenés propagandavideójában a déli határkerítésnél

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 7:11

Latin-Amerikába exportálja a bevándorlásellenességet az Orbán-kormány. Ehhez pedig – a jelek szerint – vezetett túrát is igénybe lehet venni a határzárnál. José Antonio Kast chilei politikust videója szerint magyar rendőrök kalauzolták a kerítésnél. 

Meglepő helyen tűnt fel néhány hete José Antonio Kast chilei politikus, korábbi elnökjelölt: hazájától több mint 12 ezer kilométerre, Szegeden. Saját X- (korábban Twitter-) csatornáján meg is osztott egy zenei aláfestéssel ellátott, leginkább valamilyen reklámvideónak tűnő felvételt. A videón a szerb-magyar határra felhúzott kerítést tanulmányozza, amiről magyar rendőrök magyaráznak neki. A felvétel alapján rendőrautóval érkezett a helyszínre, az eseményről megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, válaszukról beszámolunk.


A jobboldali chilei politikus egészen konkrét javaslatot tett a hazai választóknak Szegedről: húzzanak fel egy hasonló kerítést a bolíviai határra is. A német származású Kast szerint az illegális bevándorlás tönkreteszi Chilét, ezért lenne szükség a határ fizikai lezárására.

Kast 2021-ben elvesztette az elnökválasztás második fordulóját a baloldali Gabriel Borickal szemben. Az utóbbi időben azonban Boric népszerűsége csökkent, miután a bűnözés egyre nagyobb problémát okoz az országban. Kast ezért az illegális migrációt, a venezuelai és bolíviai bevándorlókat teszi felelőssé. Ennek meg is van az eredménye: jelenleg ő a második legnépszerűbb elnökjelölt, minden esélye megvan rá, hogy jövőre ismét bejusson a második fordulóba.

Kast határ menti látogatására a német Welt című lap hívta fel az európai közvélemény figyelmét. A magyar sajtóban csak arról találtunk tudósítást, hogy felszólalt a CPAC Hungary nevű, amerikai mintára szervezett konzervatív rendezvényen. A kormányközeli Magyar Nemzet tudósítása szerint azt mondta, hogy a „woke” elnök által támogatott bevándorlás „kommunista rémálommá” változtatta az országot, és követendő példaként beszélt Orbán Viktor rendszeréről.

A Welt cikke szerint Kast magyarországi látogatása része egy találkozósorozatnak a magyar és latin-amerikai országok képviselői közt, amelynek fő témája a migráció. 

Azok az országok, amelyek komoly kihívásokkal néznek szembe a migráció miatt, keresik a magyarokkal a kapcsolatot. A budapesti kormány pedig ezt az érdeklődést arra használja fel, hogy igazolja az Európában sokat bírált migrációs politikáját. A migráció két másik latin-amerikai országban is központi kérdés, és a magyar kormány Panamában és a Dominikai Köztársaságban is demonstratívan támogatta a helyi keményvonalasokat a választási kampányban. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter néhány hete, közvetlenül az elnökválasztás előtt Panamába utazott, ahol azokat a civil szervezeteket bírálta, amelyek szerinte az illegális migrációt próbálják normalizálni.

Ajánló: 264 millió forintba került Szijjártó három repülőútja egy luxusgéppel

chile cast szeged határkerítés szijjarto peter
Szijjártó Péter Panamavárosban 2024 április 16-án. Mögötte a Honvédség szállítógépe. – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook


Facebook-bejegyzése alapján a miniszter ismét a Honvédség gépét vette igénybe. Hogy ezek az utak mennyibe kerülnek az adófizetőknek, azzal korábban az RTL Híradó foglalkozott:


A közép-amerikai Panamában José Raúl Mulino nyerte a választást, akinek egyik fő kampányígérete az volt, hogy lezárja a Kolumbia és Panama közötti dzsungelt, amelyen át tavaly több mint félmillió, főleg venezuelai bevándorló érkezett az országba.

A Dominikai Köztársaságban is a migráció volt a választási kampány fő témája, ebbe az országba a sziget nyugati oldaláról, a koldusszegény és bandaháborúba süllyedt Haitiről érkeznek menekültek. Szijjártó a közelmúltban egy dominikai rádiónak adott interjújában hasonlította össze a két ország helyzetét, és itt is támadta azokat a szervezeteket, amelyek szerinte „megpróbálják az illegális migrációt humanitárius jogként beállítani”.

Magyarországhoz hasonlóan a Dominikai Köztársaság is megpróbálja lezárni a határát. Luis Abinader elnök, aki a szavazatok 58 százalékával nyerte meg a legutóbbi választást, már zöld utat is adott egy, a magyar kerítésre emlékeztető projektnek, amellyel lezárná a 400 kilométer hosszú határt Haiti felé. 

Nyitókép: José Antonio Kast / X

#Belföld#határkerítés#szijjártó péter#chile#José Antonio Kast#menekültek#ma

Címlapról ajánljuk