Belföld

264 millió forintba került Szijjártó három repülőútja egy luxusgéppel

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 14:51

264 millió forintjába került Szijjártó Péter külügyminiszter és kíséretének három tavalyi útja egy luxus magánrepülővel – tudta meg az atlatszo.hu.

Szijjártó Péter külügyminiszter és kísérete a focirajongók számára „csemegének” számító bérelt luxus magánrepülővel utazott a tavalyi New York-i ENSZ konferenciára, ezt követően ugyanezzel a géppel Brüsszelbe, majd szeptemberben ismét a Nagy Almába, kutatta ki az Átlátszó. Az oknyomozó portál közérdekű adatigényléssel kikérte az utazások költségeit, ebből pedig kiderült:

264 millió forintjába került az adófizetőknek Szijjártóék három repülőútja a bérelt luxusgéppel.

A lap szerint a gép jelenleg a holland Exxaero nevű magánrepülős cég kezelésében működik. Mint írják, az exkluzív belső kialakítású luxusgép 14 utas szállítására alkalmas, 11 ezer kilométert tesz meg egyetlen tankolással, és akár 1030 km/órás sebességre is képes. A magángép korábbi tulajdonosa Ajax-drukker volt, ezért a légijármű több szálon is kötődik a focicsapathoz.

A gép a klub nevére utaló AJX végződésű lajstromjellel rendelkezik, valamint egy 14-es szám is van rajta, amely a holland focilegenda, Johan Cruyff mezszáma volt.

Az Átlátszó emellett utánajárt annak is, hogy mennyit költöttek a honvédségi repülőgépen utazó delegációk internetre és étel-italra. A portál arra jutott, hogy mindkét kategóriában Szijjártó útjai számítanak rekordernek: a miniszter kairói útja alatt például 5,5 millió forintért ettek-ittak a levegőben, internethasználatért pedig közel 7 millió forintot fizettek.

Hogy mennyit költött korábban a külügyminiszter és stábja repülés közben, azzal az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép (illusztráció): Szijjártó Péter / Facebook

#Belföld#szijjáró péter#magánrepülő#luxusrepülő

Címlapról ajánljuk