Gazdaság

Fehéroroszország segít megépíteni Paks II.-t

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 29. 18:49

Szijjártó Péter Minszkben megállapodott a fehérorosz kormányzattal, hogy segítenek megépíteni a második paksi atomerőművet. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Minszkben, Fehéroroszország fővárosában tárgyalt. A minisztérium MTI-nek kiadott közleménye szerint a tárcavezető a magyar-belarusz üzleti fórumon vett részt, ahol elmondta, hogy Magyarország fejleszteni kívánja az együttműködését Belarusszal minden, szankciók által nem érintett területen, és a magyar kormány biztosítja a szükséges támogatást a gazdasági kapcsolat szorosabbra vonásához.

Szijjártó Pétert 24 magyar vállalat vezetője kísérte el Minszkbe, hogy összesen 92 tárgyalást folytassanak le belarusz cégekkel az esetleges partnerségről. Szijjártó Péter azt közölte az MTI-vel, hogy a látogatására elkísérő vállalatvezetők elsősorban az élelmiszeripari és mezőgazdasági, a gyógyszeripari, illetve az építő- és gépipari szektort képviselik.

A minisztérium közleménye szerint említésre méltó eredmény a magyar-fehérorosz gazdasági kapcsolatokban, hogy idén 420 ezer naposcsibét szállítanak a hazai cégek Belaruszba, tavaly pedig 9,5 millió keltetőtojást exportáltak.

Az MTI jelentése szerint Szijjártó Péter szerdán tárgyalt belarusz kollégájával, Szergej Alejnyikkel is, ami után a magyar külügyminiszter sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy 

atomenergiai együttműködési megállapodást írtak alá, 

amelynek nyomán a paksi bővítés során felhasználhatják majd a hasonló technológiájú építkezésen begyűjtött belarusz tapasztalatokat.

„Remélem, hogy a belarusz vállalatok hamarosan csatlakoznak azokhoz az amerikai, német és francia vállalatokhoz, amelyek már most is a Roszatom partnereiként dolgoznak a paksi atomerőmű építésén” – mondta Szijjártó Péter, aki szerda délelőtt Facebook-oldalán tett említést arról, hogy a belarusz-magyar gazdasági vegyes bizottság közös ülésén „nukleáris együttműködésről szóló megállapodást” írnak alá.

A Reuters ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a kormányközi megállapodás szerint Fehéroroszország segít megépíteni a 2014 óta csúszó második paksi atomerőműblokkot. A Reuters szerint Szijjártó Péter nem részletezte, hogy miben áll a belarusz segítség.

A paksi projektben való fehérorosz részévetellel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a külgazdasági és külügyminisztériumnak, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Gazdaság#szijjártó péter#Paks ii#fehéroroszország

Címlapról ajánljuk