Belföld

Szijjártó Péter ismét Fehéroroszországba utazik

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 14:02

Várhatóan számos kereskedelmi, gazdasági és beruházási kérdést megvitatnak.

Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter május 29-én munkalátogatásra érkezik Fehéroroszországba. A látogatás alatt közösen elnöklik a fehérorosz-magyar kormányközi bizottság 12. ülését, ahol különböző gazdasági, kereskedelmi és beruházási kérdésekről tárgyalnak, beleértve az energiát, mezőgazdaságot, ipari együttműködést, egészségügyet, gyógyszeripart, építőipart, sportot, turizmust, oktatást és tudományt. Emellett üzleti fórumot is tartanak és négyszemközti megbeszéléseket folytatnak, írja a Népszava.

Szijjártó kiemelte, hogy Magyarország a béke pártján áll, annak ellenére, hogy Belarusz Oroszország szövetségeseként részt vesz az Ukrajna elleni háborúban.

A látogatás a két ország közötti kapcsolatok további erősödését jelzi, mely nem újkeletű: tavaly februárban Szijjártó már járt Minszkben. Magyarország októberben nagykövetet küldött Belaruszba, az első EU-tagországként a 2020-as belarusz elnökválasztás utáni elnyomások óta. Belarusz területén orosz katonák állomásoznak, és az ország taktikai atomfegyvereket is befogadott Oroszországtól.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#szijjártó péter#belarusz#fehéroroszország#tárgyalás

Címlapról ajánljuk