EUEurópa

Szijjártó Péter nem szavazta meg a belarusz termékekre kivetett vámokat, egy napja Minszkben járt

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 17:19

Egyedül a magyar kormány tartózkodott a döntésnél.

Az EU elfogadott egy rendeletet, amely szerint az Oroszországból és Fehéroroszországból behozott mezőgazdasági termékeket büntetővámmal sújtják. Egyetlen tagállamként Magyarország nem szavazta meg ezt a döntést, Szijjártó Péter tartózkodott. Mindez egy nappal a külügyminiszter – mezőgazdaságot is érintő – minszki üzleti tárgyalásai után történt – írta a hvg.hu.

A rendelet olyan szintre emeli az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra és az ezekből származó termékekre kivetett vámokat, amelyek a gyakorlatban leállítják e termékek behozatalát

 – áll a jogszabályhoz fűzött indokolásban. 

Ezek az intézkedések tehát megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálódását, leállítják az Ukrajna területén termelt illegálisan eltulajdonított gabona oroszországi exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló exportból származó bevételeit az Ukrajna elleni agressziós háború finanszírozására fordítsa – fogalmazott a döntés után a soros elnökség nevében Vincent Van Peteghem belga pénzügyminiszter. 

Szijjártó Péter korábban úgy fogalmazott: 

Mi, magyarok nem hiszünk a szankciós politikában, a szankciós politika megbukott. 

A belarusz fővárosban tartott tárgyaláson egyébként Paks II.-ről is szó volt, a felek abban állapodtak meg, hogy Fehéroroszország segít megépíteni az atomerőművet. 

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Európa#szijjártó péter#minszk#belarusz#vám#európai unió

Címlapról ajánljuk