Belföld

Az Alkotmánybíróságig ment az MTVA, annyira fájlalták, hogy nem sugározhatnak fideszes kampányvideókat a híradójukban

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 19:54

Az NVB megtiltotta az adófizetők pénzéből működő közmédiának, hogy a kormánypártoknak kampányoljon. A közmédia ezért bepanaszolta őket az Alkotmánybíróságnál.

Az adófizetői pénzből működő közmédia szerint sérti a sajtószabadságot a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Kúria által is jóváhagyott döntése, amely szerint törvénysértő volt a Híradóban sugározni fideszes politikusok kampányvideóit.

Az Alkotmánybíróság honlapján azt írják: A közmédia azért fordult az Ab-hez, mert úgy érezték, hogy a Kúria által is helybenhagyott NVB-döntés sérti a Alaptörvény IX. cikk (1)-(2) bekezdésében foglalt, a véleménynyilvánítás szabadságához és a sajtószabadsághoz fűződő jogaikat.

Az Alaptörvény vonatkozó bekezdései:

  • (1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.
  • (2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

A panasz befogadását az Alkotmánybíróság elutasította, mivel szerintük az „nem vetett fel sem alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, sem a bírói döntést érdemben befolyásoló Alaptörvény-ellenesség kételyét, ami miatt a bírói döntés elleni indítvány befogadása és érdemi vizsgálata indokolt lett volna”.

Az NVB korábban a Momentum kifogása után hozott ítéletet, amely szerint közmédia megsértette a választási eljárásból fakadó kötelezettségét, miszerint csak egyenlő feltételek mellett közölheti a jelölőszervezetek hirdetéseit. A közmédia híradója korábban leadta Vitályos Eszter kormányszóvivő hasonló videóját. Bírságot nem kaptak, csak a további jogsértéstől tiltották el őket. Ennek ellenére hamarosan ismét leadták Menczer kampányfilmjét – igaz, a végéről levágták a „Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz” szlogent.

Korábban arról írtunk: a közmédia először azt mondta, nem engednek Magyar Péter ultimátumának, majd mégis meghívták a közmédia választási vitájára. A politikus 10 napot adott nekik arra, hogy behívják az ellenzéki politikusokat vitázni, ha pedig nem enged ennek a kérésnek az állami médium, akkor addig tüntetnek a székház előtt, amíg be nem engedik őket.

Dobrev Klára múlt péntek már arról számolt be, hogy lesz választási vita a köztelevízióban, amire megkapták a hivatalos meghívót az MTVA-tól. Ezt követően késő este Magyar Péter is jelezte, hogy a Tisza párt is megkapta a meghívót.

Nyitókép: MTVA

#Belföld#közmédia#fidesz#propaganda#kampány#Híradó#Menczer Tamás#alkotmánybíróság#kereset#panasz

Címlapról ajánljuk