Belföld

„Hamis vád!” – Orbán Viktor belekiabált Tordai Bence felszólalásába

Mohos MátéMohos Máté

2024. április 8. 17:44

A felszólaló Tordai Bence lecsapta a magas labdát, és visszakérdezett, hogy akkor a miniszterelnök fel akarja-e jelenteni volt igazságügyminiszterét hamis vád miatt. Polt Péter jogászkodós becsúszással mentett, és elmondta, hogy az ügyészség vizsgálja a hangfelvételt. Rogán Antal, akiről a hangfelvétel szólhat, nem szólalt meg. 

Orbán Viktor bekiabált hétfő délután az azonnali kérdéseknél Tordai Bence felszólalásába: azt mondta, hogy „hamis vád”, amikor a párbeszédes képviselő Varga Judit állításáról beszélt Magyar Péter hangfelvételén. Eszerint Rogán Antalék javaslatokat tettek az ügyészségnek, hogy mit húzzanak ki a Schadl-ügy nyomozati anyagából.

Tordai kérdése Polt Péter legfőbb ügyésznek eredetileg arról szólt, hogy kivizsgálja-e az ügyészség Sára Botond főispán I. kerületi ügyeit. A kérdéshez fűzve kommentálta a hangfelvételt. Azt mondta Poltnak: „Láthatóan a közbizalom nincs meg Ön iránt, de nincs meg a bizalom a kormányzat részéről sem, hiszen a hangfelvételen Varga Judit akkori igazságügyi miniszter azt mondta sajnálkozva, hogy Polt Péter nem uralja az ügyészséget.”

Polt ezután válaszolt a Sárával kapcsolatos kérdésre, és elmondta, hogy V. Naszályi Márta korábbi írásbeli kérdésének tartalmát vizsgálják, de még nem döntöttek arról, hogy feljelentésnek veszik-e. Emellett reagált Tordai hangfelvételről szóló megjegyzésére is. Azt mondta: „a bizalomról csak annyit, hogy az ügyészég, a legfőbb ügyészség törvényeknek kell megfeleljen, nem kívánságoknak, elképzeléseknek, felszólításoknak. Eddig is ez történt, ezután is ez fog történni az ügyészségen.”

Polt így folytatta: „Mindenkinek felelőssége van abban, hogy a bizalom hiteles forrásokon alapuljon. Vannak dezinformációk a társadalomban, amik ezt negatívan alakítják. Erről elsősorban nem mi tehetünk.”

Tordai ezután viszontválaszt adott – ebbe kiabált bele Orbán Viktor. Az ellenzéki képviselő így kezdte: „A törvények nem teszik lehetővé, hogy a Schadl-Völner-Rogán ügyből kihúzzák Rogán Antalt.” Ekkor szólt oda a miniszterelnök, mire Tordai odafordult, hogy rendesen hallja a „hamis vádról” szóló, kikapcsolt mikorfonnál elmondott megjegyzést, ami a közvetítésen alig volt hallgató. Le is csapta a magas labdát:

Hamis vád? Varga Judit ez esetben az, aki a hamis vádat tette. A miniszterelnök tehát azt mondja, hogy a korábbi igazságügy-minisztere hamis váddal él. Ez nagyon érdekes dolog. Akkor kérem, ezt is vegye feljelentésnek a legfőbb ügyész úr. Orbán Viktor feljelentette Varga Juditot hamis vád miatt.

Így folytatta: „Az, hogy a hiteles információk kihez köthetők, nagyon jó kérdés. De ha önök szerint a közbizalom működik, a kormány a helyén van, akkor az igazságügy-minisztertől kizárólag a saját hatáskörét illetően hiteles információk kell, hogy jöjjenek. Ő mondta, hogy Rogán Antal kihúzatta magát a nyomozati anyagból, legfőbb ügyész úr pedig azt mondta, hogy ők a törvények szerint működnek. Ez valahogy nem stimmel. Jó lenne, ha elkezdenék felszámolni ezt a szemétdombot.”

Polt Péter ezután viszont-viszontválaszában azt mondta, hogy nem tartozik a hamis vádaskodás büntetőjogi kategóriájába egy magánbeszélgetés során elhangzott állítás, ezért nem tud mit kezdeni Tordai kérésével. Azt mondta: „Varga Judit magánbeszélgetésben mondott el valamit, amit egyébként vizsgálunk”.

 

#Belföld#hamis vád#parlament#tordai bence#orbán viktor#polt péter#varga judit#magyar péter#hangfelvétel#rogán antal#schadl györgy

Címlapról ajánljuk