Belföld

A nemzetközi sajtóban is hír volt Magyar Péter hangfelvétele

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 16:03

Bennfentesből lett leleplező, súlyos korrupciós vádak az Orbán-kormány ellen – a külföldi sajtóban is érkeznek a beszámolók Magyar Péter hangfelvételéről.

Bloomberg: Orbánt újabb probléma sújtja, miután az ex-belsős kiszivárogtatta a hangfelvételt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya kénytelen volt reagálni, miután egy volt kabinetminiszterről rögzítették, amint azt állítja, hogy a kormány legbefolyásosabb minisztere, Rogán Antal beavatkozott egy korrupciós vizsgálatba  – számol be a kedden nyilvánosságra hozott felvételről az amerikai székhelyű üzleti lap. A Bloomberg megemlíti Varga Judit és Gulyás Gergely reakcióját is, értékelésük szerint a miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatával igyekezett aláásni a felvétel jelentőségét. A lap megjegyzi: a felvétel kiszivárogtatására akkor kerül sor, amikor Orbán Viktor 14 éves kormányzásának legsúlyosabb politikai válságából igyekszik kikecmeregni, utalva a kegyelmi ügyre.

AP: egy magyar bennfentes informátor olyan hangfelvételt szivárogtatott ki, ami szerinte korrupció bizonyítéka az Orbán-kormányban

Egy volt magyar kormányzati bennfentesből lett informátor nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amely szerinte azt bizonyítja, hogy vezető tisztviselők szövetkeztek a korrupció eltussolására – olvasható az amerikai AP hírügynökség cikkében. A lap ezt a kegyelmi botrány legújabb fordulataként tálalja, amely „megingatta az autoriter Orbán Viktor miniszterelnök politikai dominanciáját”. Azt írják, a Magyar által közzétett felvételeken Varga Judit arról beszél, hogy más kormánytisztviselők hogyan távolíttattak el bizonyítékokat a bírósági iratokból, hogy eltussolják a korrupt ügyletekben játszott szerepüket. Magyar Pétert Orbán politikai körének egykori magas rangú, de kevéssé ismert tagjaként említik, aki a kormánytól eltávolodva új pártot akar alapítani, alternatívát jelentve a széttagolt ellenzéknek. A cikkben kitérnek Varga Judit válaszára és bántalmazási vádjaira is.

Kurier: Súlyos korrupciós vádak a magyar kormány ellen

Alig néhány héttel azután, hogy nyilvánosságra került egy pedofil bűnöző kegyelme és a nemzeti-konzervatív kormány elleni eddigi legnagyobb tüntetések voltak, egy nyilvánosságra került hangfelvétel kavarja fel a kedélyeket Magyarországon – olvasható az osztrák Kurier cikkében. Azt írják, Orbán Viktor miniszterelnök közeli bizalmasai, köztük Rogán Antal manipulálhatták Schadl-Völner-ügy nyomozati iratait, hogy terhelő bizonyítékok tűnjenek el az ország egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének aktáiból. A lap idéz egy meg nem nevezett magyar újságírót, aki azt nyilatkozta: egyelőre nem tudni, milyen politikai következményei lesznek a hangfelvételnek. Azt is állította, hogy az ügyben nehéz megkülönböztetni a „politikailag releváns” dolgokat a „személyes leszámolástól”.

Guardian: „Eljött az idő” – egykori kormány bennfentes rázza fel a magyar politikát

Magyar Péter néhány héttel ezelőttig gyakorlatilag ismeretlen volt. Most ő uralja a közbeszédet és a címlapokat – és mélységesen kellemetlen helyzetbe hozza Magyarország régóta hivatalban lévő miniszterelnökének, Orbán Viktornak a kormányát. Magyar Péter jó kapcsolatokat ápolt a kormányzó Fidesz párttal. Mi késztette arra, hogy Orbán kritikusává váljon? – tette fel a kérdést még hétfői elemző cikkében Guardian. „Eljött az idő” – nyilatkozta Magyar a brit lapnak. A Guardian az egyik régi brüsszeli ismerősét is megkérdezte, milyen embernek ismeri Varga Judit NER-ből kiábrándult, EP-választáson indulni készülő exférjét. A Guardian elemzéséről bővebben itt írtunk.

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a hangfelvételt

Magyar Péter kedd 9 órakor bement az ügyészségre, hogy ismét tanúvallomást tegyen, ezzel egy időben pedig közzétette a bizonyítéknak szánt hangfelvételt is. A felvételen a Diákhitel Központ egykori vezetője szerint Varga Judit hallható, amint arról beszél, hogy „Rogánék javasolták az ügyészségnek, hogy mit kellene kihúzni”. 

Mindez Magyar Péter szerint azt támasztja alá, hogy meghamisították a Schadl–Völner-ügy iratait, valamint azt, hogy a propagandaminisztert szorosabb szálak kötik Schadl Györgyhöz.

A hangfelvétel itt hallgatható meg:


Magyar Péter hangfelvételére rövid idővel a közlés után már reagált is Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter. Varga a Facebook-bejegyzésében kapcsolati erőszakkal vádolta meg a volt férjét, majd zsarolásról beszélt. A témában Gulyás Gergely is megszólalt, aki korábban baráti kapcsolatban állt Magyar Péterrel. „Sok hűhó semmiért. Kipukkadt a lufi! Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez. Magyar Péter az új Márki-Zay! Csak annyi különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét!” – olvasható a miniszterelnökséget vezető miniszter posztjában. A nyilvánosságra hozott hangfelvételről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is elmondta a véleményét.

Magyar Péter RTL Híradónak adott exkluzív interjúját teljes terjedelemben megnézheti az rt.hu-n kedd este 19 órától. 

Nyitókép: Veres Nándor / MTI

#Belföld#magyar péter#orbán viktor#rogán antal#varga judit#varga judit exférje#hangfelvétel#szivárogtatás#leleplezés#schadl-völner ügy#korrupciós botrány#nemzetközi sajtó

Címlapról ajánljuk