Belföld

„Eljött az idő” – Magyar Péter nyomában a brit Guardian

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 13:19

Magyar Péter a Guardiannek nyilatkozott. A brit lap egy régi brüsszeli ismerősét is megkérdezte, milyen embernek ismeri Varga Judit NER-ből kiábrándult, politikai pályára készülő exférjét.

Magyar Péter néhány héttel ezelőttig gyakorlatilag ismeretlen volt. Most ő uralja a közbeszédet és a címlapokat – és mélységesen kellemetlen helyzetbe hozza Magyarország régóta hivatalban lévő miniszterelnökének, Orbán Viktornak a kormányát. Magyar Péter jó kapcsolatokat ápolt a kormányzó Fidesszel. Mi késztette arra, hogy Orbán kritikusává váljon? – teszi fel a kérdést cikkében a Guardian.

A brit lap hosszú elemzésében mutatja be Varga Judit NER-ből kiábrándult, politikai pályára készülő exférjét. A lap munkatársa, Lili Bayer azt írja: a magyarok úgy követik a Magyar Péter körüli kaotikus politikai sagát, mint egy szappanoperát. Szakmáját tekintve jogász, egykor a kormányzó Fidesz elitköréhez tartozott, diplomataként szolgált – olvasható a cikkben. Lili Bayer azt is írja, kevesebb mint egy évvel azután, hogy bejelentették válásukat a volt igazságügyi miniszterrel,

Magyar hirtelen berobbant az országos politikai színtérre, és azzal sokkolta az országot, hogy nyíltan bírálta a kormányt és változást követelt.

A Diákhitel Központ egykori vezetője írásban válaszolt a lap kérdéseire. Magyar azt írta, hosszas belső vívódás után, gyorsan és hirtelen hozta meg döntését. Hozzátette: nem tervezte, hogy belép a politika küzdőterére, egyszerűen csak kötelességének érezte elmondani nyilvánosan az igazságot a kormányról és az oligarchákról. Hirtelen szembefordulása a rendszerrel bombaként robbant, és sok magyar fantáziáját megragadta, akik már elvesztették a reményt, hogy lehetséges bármilyen valódi változás az Orbán által régóta uralt országban – olvasható a cikkben.

Több tízezer üzenetet, bátorítást és kérést kaptam, hogy lépjek be a politikába, és szervezzek egy harmadik politikai erőt, ami független a kormánytól és az ellenzéktől. (…) Napról napra egyre többen támogatnak, a fiatalabb generáció többsége már velünk van

– nyilatkozta Magyar Péter a Guardiannek.

A lapnak középen állóként festette le magát, aki olyan belpolitikai témákra összpontosít, mint a korrupció elleni küzdelem, az egészségügy javítása vagy az oktatás korszerűsítése. Azt mondta, arra törekszik, hogy egyesítse a megosztott magyar társadalmat. A lapnak László Róbert, a Political Capital választási arról beszélt, hogy a magyar közvéleményben „messiásvárás” van: az emberek egy erős vezetőt keresnek, akit követhetnek. Az elemező azonban szkeptikus Magyar esélyeit illetően, szerinte nem biztos, hogy ő a megfelelő ember erre a szerepre.  

Magyar Péter mindig erős jellem volt, jó vitapartner. Határozott véleménye volt, látszott rajta, hogy intellektuális, jól képzett. Szerintem Európa-párti és a klasszikus jobbközepet képviseli, biztosan nem a mai Fideszt. Nem is értem, hogy volt képes elviselni

– fogalmazott róla egy neve elhallgatását kérő személy, aki még Brüsszelből, diplomataéveiből ismeri.

Egy magas rangú magyar tisztviselő azt mondta a Guardiannek, hogy a kormányban nem igazán foglalkoznak Magyarral. Ő erre úgy reagált, hogy a propaganda szeretné lejáratni és megalázni, látva a közvélemény-kutatások eredményeit. A cikkben idézik a Medián márciusi felmérését, amely alapján Magyar pártja 13 százalékot kapna azok körében, akik hallottak róla. A volt felesége bántalmazásáról szóló vádakat ismét egy propagandahadjárat részének nevezte, ami szerinte nem fog működni, mert „az emberek nem ostobák.

A Rogán Antalnak küldött kérdésekre a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta Guardiannek, hogy Magyar Péter bosszút akar állni azért, mert a felesége elhagyta, ő pedig elvesztette a kormányzati állásait. „Állításai alaptalanok, minden, amit mond, csak üres beszéd” – közölte a kormányhivatal. Magyar a helyzet ellenére azt mondja, hogy derűlátó. „Eljött az idő. Nincs olyan hatalom és propaganda, amely képes lenne megállítani a tavaszt és a változást” – zárta szavait a brit lapnak.

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a hangfelvételt a Schadl–Völner-ügyben

Magyar Péter kedd 9 órakor bement az ügyészségre, hogy ismét tanúvallomást tegyen, ezzel egy időben pedig közzétette a bizonyítéknak szánt hangfelvételt is. A felvételen állítása szerint Varga Judit hallható, amint arról beszél, hogy „Rogánék javasolták az ügyészségnek, hogy mit kellene kihúzni”.

Mindez Magyar Péter szerint azt támasztja alá, hogy meghamisították a Schadl–Völner-ügy iratait, valamint azt, hogy a propagandaminisztert szorosabb szálak kötik Schadl Györgyhöz.

A hangfelvétel itt hallgatható meg:


Magyar Péter hangfelvételére rövid idővel a közlés után már reagált is Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter. Varga a Facebook-bejegyzésében kapcsolati erőszakkal vádolta meg a volt férjét, majd zsarolásról beszélt. A témában Gulyás Gergely is megszólalt, aki korábban baráti kapcsolatban állt Magyar Péterrel. „Sok hűhó semmiért. Kipukkadt a lufi! Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez. Magyar Péter az új Márki-Zay! Csak annyi különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét!” – olvasható a miniszterelnökséget vezető miniszter posztjában. A nyilvánosságra hozott hangfelvételről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is elmondta a véleményét.

Nyitókép: Magyar Péter beszédet mond a március 15-i nemzeti ünnepen tartott rendezvényén az Andrássy úton 2024. március 15-én. Magyar Péter Talpra Magyarok Közössége néven mozgalom indítását jelentette be, amelyet politikai párttá kíván alakítani. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#magyar péter#varga judit exférje#Guardian#schadl-völner ügy#varga judit#orbán viktor#fidesz#rogán antal

Címlapról ajánljuk