Belföld

Lázár János minisztériuma megkezdi a KRESZ átírását

rtl.hurtl.hu

2024. április 4. 10:18

Széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetést ígérnek.

Széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében megkezdi a KRESZ megújítását Lázár János minisztériuma, idézi az Építési és Közlekedési Minisztérium közleményét a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, Lázár János építési és közlekedési miniszter novemberben a szakbizottsági meghallgatásán beszámolt arról, hogy két lépcsőben íratná át a KRESZ-t: 

2025-ben kiterjesztené azt az elektromos rollerekre, 2026 elejére pedig egy teljesen új közlekedési jogszabálycsomag készül.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerint az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik: a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokon túl a humán tényezőt, a szankciórendszert, az infrastruktúrát és a járműműszaki feltételrendszert érintő jogszabályokat is felülvizsgálják, írja a hvg.hu.

A minisztérium szerint az elmúlt másfél évben több mint félszáz közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával mérték fel a közúti közlekedésben részt vevők elvárásait, gyűjtötték össze a javaslatokat, valamint azonosították a főbb problémákat.

Mint írják, Lázár János építési és közlekedési miniszter a Belügyminisztériumot, a Miniszterelnökséget vezető, a kultúráért és innovációért felelős, az igazságügyi, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter bevonásával 2025. március 31-ig tesz javaslatokat az új szabályozás kialakítására.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

 

#Belföld#lázár jános#építési és közlekedési minisztérium#kresz

Címlapról ajánljuk