Belföld

Meglépték a KDNP-sek: tényleg betilthatják az energiaital árusítását a 18 év alattiaknak

rtl.hurtl.hu

2024. április 2. 21:56

Két KDNP-s politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

Nacsa Lőrinc kedd este a Facebook-oldalán megjelent bejegyzése szerint a gyermekvédelemre hivatkozva nyújtották be a törvényjavaslatot. A kereszténydemokrata politikus közölte: Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött.

Idézett egy felmérést, amely szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire. Hozzátette, az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent, írja az MTI. Ezzel indokolta, hogy kedden

Hollik Istvánnal együtt benyújtották az Országgyűlés elé a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára.

A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk – hangsúlyozta Nacsa Lőrinc, arra kérve képviselőtársait, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogassák a javaslatot. A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak majd, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. Azt írják, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A problémát indoklásuk szerint súlyosbítja, hogy tízből hét bejelentésnél szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybevételére.

Hozzáteszik, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint az NNGYK szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent. A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.

Mint arról beszámoltunk, Romániában idén februárban fogadták el nagy többséggel azt a javaslatot, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

Tavaly óta betiltanák

A két kormánypárti képviselő már tavaly ősszel belengette, hogy megtiltanák az energiaitalok eladását és fogyasztását a 18 éven aluli gyermekeknek. Akkor az RTL Híradó arról számolt be, hogy a gyermekorvosok szövetsége szerint az italok káros hatásai egyértelműen kimutathatóak, az energiaital szövetség viszont kettős mércét emlegetett, mert például a kólában is van koffein.


Az energiaitalokban sok jó hatású összetevő is van, mégis, ha nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztják a fiatalok, epilepsziát, alvászavart, személyiségfejlődési zavart és szívproblémákat is okozhat – mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Reggeliben tavaly októberben:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Belföld#energiaital#betiltás#törvényjavaslat#Nacsa Lőrinc#hollik istván#kdnp

Címlapról ajánljuk