Belföld

Energiaitalok betiltása: kettős mércét emleget az energiaital szövetség

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 10:27

A Magyar Energiaital Szövetség szerint diszkriminatív lenne betiltani a terméket a 18 év alattiaknak, hiszen a kólában is van koffein és cukor.

Már ebben a parlamenti ülésszakban megtilthatják a 18 éven aluliaknak, hogy energiaitalt vegyenek. Két KDNP-s képviselő már tavaly ősszel belengette, hogy a gyermekek egészségének védelmére hivatkozva megtiltanák az energiaitalok eladását és fogyasztását a 18 éven aluliaknak, de az erről szóló javaslatot csak idén április elején nyújtották be az országgyűlésnek. A jogszabály szerint

minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül, így ezektől a javaslat értelmében el kellene búcsúzniuk a gyerekeknek.

A 24.hu-nak az energiaital szövetség kifejtette, ebben a formában nem támogatják a javaslatot. Kikettős mércét emlegetnek, mert például a kólában is van koffein, az ellenzéki pártok pedig megosztottak a kérdésben, valamint az egészségügyi stratégia teljes hiányáról beszéltek a lapnak.

A törvényjavaslat nevében ugyan a gyermekek védelméről szól, de véleményünk szerint diszkriminatív módon, kettős mércét alkalmazva teszi azt

– fogalmazott Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára.

Megjegyezte, egy liter kólában annyi cukor van, mint egy liter energiaitalban, és „az energiaitallal ellentétben a kólát literszámra vedelik a gyerekek, de ez valahogy soha nem kerül címlapra.” Nem érti, miért nincs akkor ráírva minden palack kólára, hogy „gyermekeknek nem ajánlott”. Az energiaital szövetség azonban továbbra is vallja, hogy gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: kávé, energiaital és kóla sem.

Hogy mennyivel eshet vissza Magyarországon az energiaitalok fogyasztása, ha betiltják ezen termékek vásárlását 18 év alattiaknak, azt egyelőre nem tudni. Mint írják, boltosoknak is fejfájást okozna a lépés, de az sem kizárható, hogy beterelnék az energiaitalokat a dohányboltokba, bár ilyesmit nem tartalmaz a javaslat szövege. A lap szerint azonban

az biztos, hogy a törvény hatályba lépése után az italautomatákból eltűnnek az energiaitalok, hiszen ott nem lehet ellenőrizni a vásárlók életkorát.

A 24.hu érdeklődött a javaslatról az ellenzéki pártoknál is. A Mi Hazánk álszentnek nevezte a KDNP kezdeményezését, mert miközben meg akarják tiltani az energiaitalok forgalmazását a 18 éven aluliaknak. A Párbeszéd – Zöldek szerint a „javaslat hátterében NER-közeli üzleti csoportok konfliktusai állnak”, az LMP rövid válaszában annyit közölt, hogy megfontolandónak tartják a kezdeményezést. A Momentumnak még nincs hivatalos álláspontja, a Jobbik pedig elsősorban a megelőzésre és az egészségnevelésre fektetné a hangsúlyt.

Mint megírtuk, Romániában idén februárban fogadták el nagy többséggel azt a javaslatot, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára. A Híradónk által korábban megkérdezett szakemberek egyetértenek a hazai szigorítással, mert a túlzott energiaital-fogyasztás szív- és érrendszeri vagy idegrendszeri panaszokat is okozhat. A tisztifőorvosi hivatal 2011 óta nagyjából félezer olyan esetről tud, amikor orvosi ellátásra volt szükség az italok miatt.


Az energiaitalokban sok jó hatású összetevő is van, mégis, ha nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztják a fiatalok, epilepsziát, alvászavart, személyiségfejlődési zavart és szívproblémákat is okozhat – ezt pedig Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke mondta a Reggeliben tavaly októberben:


Zacher Gábor azonban nem ért egyet a javaslattal. Az ismert toxikológus a hónap elején látszatintézkedésnek nevezte azt, amire szerinte csak a választások közelsége miatt kerül sor. „Ha komolyan vesszük ezt a javaslatot, akkor én kiegészíteném: kávézókban, boltokban, drogériákban ne vásárolhasson 18 év alatti kávét, fekete teát, koffeintablettát, fél liternél nagyobb koffeines üdítőket. Az előírt napi 100 mg koffeinnek semmilyen negatív hatása nincs” – fogalmazott akkor a Blikknek. Hozzátette, ha komolyan szeretnének foglalkozni az üggyel, akkor inkább felvilágosító kampányt indítanának.

Nyitókép: Pexels

#Belföld#energiaital#betiltás#energiaital szövetség#egészség#ellenzéki pártok#kiskorúak#gyerekek#kóla#koffein#cukor

Címlapról ajánljuk