Külföld

Betiltottak egy kézjelzést a német városban, mert hasonlított egy szélsőjobbos mozdulathoz

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 20:35

Egy német városban betiltottak egy iskolákban, tanárok által használt kézjelzést, mert nem lehetett megkülönböztetni a szélsőjobbos „farkasköszöntéstől”.

Egy észak-németországi városban betiltottak az osztálytermekben használatos, csendre intő kézjelzést, mivel az nagyon hasonlított egy szélsőjobboldali török mozdulatra – írja a Guardian.

A „néma róka” nevű kézmozdulatot régóta használják a tanárok Németországban és a világ több pontján is, amikor jelezni szeretnék a gyerekeknek, hogy ne beszélgessenek, hanem figyeljenek az órára. A németországi Brémában azonban a hatóságok szerint a mozdulatot könnyű összetéveszteni a „farkasköszöntéssel”.

A kézmozdulat Merih Demiral török futballistától lehet ismerős, aki az osztrák–török Eb-nyolcaddöntőn, mindkét gólja után a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali szervezet farkasjelét mutatta fel. Ez Németországban terrorista jelzésnek számít, a játékos az UEFA-tól emiatt kétmeccses eltiltást is kapott.

A Német Pedagógusszövetség elnöke arra bíztatta a tanárokat, hogy az iskolákban és az óvodákban nagyobb érzékenységet tanúsítsanak a kézmozdulat használatánál, és próbáljanak meg inkább más módszerekhez folyamodni, ha elkalandoznának a gyerekek. Németországban egyébként mintegy hárommillió török nemzetiségű ember él, akik az ország legnagyobb etnikai kisebbségét alkotják.

Nyitókép: Török farkasköszöntés. Fotó: Alex Grimm / Getty Images

 

#Külföld#németország#betiltás#szélsőjobboldali#köszöntés#merih demiral

Címlapról ajánljuk