Belföld

Politológus: Csak az számít, hogy a Fidesz táborában elhiggyék, amit Magyarról ír a kormánysajtó

Kovács IstvánKovács István

2024. március 26. 15:30

A Magyar Péter által kedd reggel megjelentetett hangfelvétel után beindult a narratívaverseny. A kormányoldal arra próbálja irányítani a figyelmet, hogy Varga Judit exférje erőszakos, míg az ellenzék egyelőre nem tudja, mit kezdjen Magyarral. Két politológussal beszéltünk arról, mi történik most, hogy megjelent a hangfelvétel. Mindketten azt mondták, Magyar Péter elsősorban ellenzéki érzelmű szavazókat szólít meg.

Beindult a narratívaverseny. Egyrészt kint van a jól beharangozott felvétel, amelyen a volt igazságügyi miniszter arról beszél, hogy meg nem nevezett valakik Rogán Antal köréből „javasolták az ügyésznek, hogy mit kéne kihúzni” a Schadl–Volner-ügy irataiból. 

A felvétel az első reakciók alapján csalódást okozott, egyrészt rövidsége, nem túl jó minősége miatt, másrészt azért, mert a maffiaállam kifejezés el sem hangzik rajta – igaz, ez azt sejteti, hogy lehetnek még további felvételek Magyar Péter birtokában – , harmadrészt azért, mert a beszélgetést Magyar dominálja – mondta László Róbert, a Political Capital elemzője az rtl.hu megkeresésére. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet a szakértő, hogy mégis elhangzanak benne nagyon is jelentős állítások: Varga Judit például teljes természetességgel utal arra, hogy a hatalom legfelsőbb köreire utaló részeket kihúzatták a nyomozati anyagból („Persze magukat kihúzatták”). 

Zamecsnik Péter ügyvéd az rtl.hu-nak azt mondta, a felvételen elhangzottak két bűncselekmény gyanúját is felvethetik. A felvétel itt meghallgatható:


László szerint a kormányzati irányítású nyilvánosságban ezzel szemben Varga Judit volt férje állítólagos erőszakosságát részletező posztja az uralkodó, a Magyar által kitett felvételre kipukkadt lufiként hivatkoznak, mondván, abban Magyar mond ki mindent, továbbá vágottnak minősítik a felvételt. Hozzátette:

a kormányoldalnak csak az számít, hogy a Fidesz szavazótáborában ez utóbbi értelmezés legyen az uralkodó, kérdés, hogy a pedofilbotránnyal ellentétben ezúttal sikerül-e ezt elérni. 

A közhiedelemmel ellentétben az emberek egyáltalán nem immúnisak a korrupciós botrányokra, nagyon is dühíti őket, csak eszköztelennek érzik magukat, nem tudják, mit is tehetnének ellene – mondta László Róbert. Ha Magyar Péter képes lesz ezt az ügyet napirenden tartani, esetleg új adalékokkal is szolgálni, az még okozhat kellemetlenséget a kormánynak, de a szavazótáborát aligha robbantja szét. Úgy fogalmazott: „Ha Magyar Péternek lesz pártja, és el is tud indulni a júniusi EP-választáson, azzal elsősorban ellenzéki érzelmű szavazókat szólíthat meg. 

Az ellenzéki szereplők ezért is vannak nehéz helyzetben, szemmel láthatóan még nem is sikerült kialakítaniuk a Magyarhoz fűződő viszonyukat.

Többet vártak a felvételtől

„Most olvastam Hadházy Ákos reakcióját az ügyben, aki azt írta a hangfelvételről, ez nem bizonyíték” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet alapítója, kutatási vezetője és igazgatója az rtl.hu-nak. A politológus úgy gondolja, nem lesz meg a Magyar Péter által várt hatása a felvétel nyilvánosságra hozatalával. (Mint ismeretes, korábban Magyar többek között azt is mondta, hogy ebbe belebukik a kormány.)

Mráz úgy gondolja, mindenki többet várt a felvételtől a baloldalon, illetve mindenki más is. Úgy véli, „amit látunk, az egy családi dráma”, és nehezen hinné el, hogy ne Varga Judittal éreznének együtt az emberek – utalt arra, hogy a volt igazságügyi miniszter a felvétel nyilvánosságra hozatala után verbális és fizikai erőszakkal vádolta meg egy Facebook-posztban az exférjét.

A politikai oldalról nézve Mráz Ágoston úgy véli, hogy egy sikeres Magyar Péter a baloldalnak lenne versenytárs. A Fidesz táborát nem tudta megosztani, viszont a baloldalon ellenzékváltó hangulat van, és végre láttak valami újat – ennek is köszönhető, hogy a március 15-i zászlóbontáson olyan sokan voltak. Szerinte ott nem a kormányoldal támogatói voltak, hanem a kiábrándult ellenzékiek.

Az ügy lehetséges kifutásáról azt mondta, nagy kérdés, lesz-e még több hangfelvétel, az sok mindent meghatározhat. Mráz szerint létre fog jönni egy tizenötödik ellenzéki párt, ami tovább osztja a palettát azon az oldalon. Az is kérdés még, hogy sikerül-e Magyarnak a pártjával elindulni az EP-választáson, elvileg még sikerülhet is neki addig bejegyeztetnie a Talpra Magyarok Közösségét, aminek március 15-én volt a zászlóbontása.

Magyar Péter kedd reggel tette közzé azt a hangfelvételt, amely szerinte alátámasztja a múlt héten tett három állítását. Az ügyészségen tett tanúvallomásában ugyanis azt mondta:

  • Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.
  • A kormánynak már fél évvel a nyomozás lezárulta előtt és Schadl György őrizetbe vétele előtt tudomása volt arról, hogy büntetőeljárás folyik a végrehajtók ügyében. A megfigyelésekről is tudott a kabinet, amely – állítása szerint – a titkos akciókról szóló információkat Völner Pál volt államtitkár tudomására hozta. Magyar Péter azt nem tudta megmondani, hogy pontosan ki tájékoztatott erről és kit.
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat. Ez Magyar Péter szerint annyit jelent, hogy „vagy kivettek belőle dolgokat, vagy kihúztak belőle dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat”.

A poszt megjelenésére Varga Judit egy bejegyzéssel reagált, aminek a hangsúlya azon van, hogy Magyar Péter erőszakos volt a házasságuk alatt, és ezért vált el tőle. A felvételen elhangzottakkal kapcsolatban azt írta, hogy azt mondta, amit az exférje hallani akar, hogy minél előbb szabaduljon. „Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan” – írta.

Magyar Péter a vádakra úgy reagált, hogy Varga Judit kirakta a Rogán Antal által előre megírt hazugsággyűjteményt.

Kedden 19 órától az rtl.hu-n teljes terjedelmében megnézheti az RTL Híradó Magyar Péterrel készült friss interjúját.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#mráz ágoston sámuel#lászló róbert#magyar péter#hangfelvétel#varga judit#ma

Címlapról ajánljuk