Belföld

Negyedmillió ember fordult el a Fidesztől, itt vannak az adatok

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 8:31

Míg a Fidesz veszített a támogatottságából, addig az ellenzék ebből semmit sem profitált a ZRI Závecz Research Intézet felmérése szerint.

November óta 3 százaléknyi támogatót bukott el a Fidesz a választókorú népesség körében – írja a Népszava. A ZRI Závecz Research Intézet március elején végzett közvélemény-kutatása szerint csaknem 250 ezren fordulhattak el a kormánypárttól, így most 29 százalékon állnak.

Ugyanakkor az előnyük az ellenzékkel szemben így is tetemes, mivel a több mint egy hónapja tartó kegyelmi botrány ellenére sem tudtak megerősödni, ellentétben a pártonkívüliekkel, akiknek a tábora jelentősen, a fideszes veszteség duplájával, 500 ezerrel 25-ről 32 százalékra nőtt.

A szavazókedv is meglehetősen alacsony, a választópolgárok 48 százaléka menne el egy mostani szavazásra, a június 9-i EP- és önkormányzati választási részvételt eddig csak 42 százalék ígéri biztosra.

Az ellenzéknél a DK a pártrangsor második pozícióját foglalja el 13 százalékkal (tavaly ősszel 14 százalékosak voltak), a harmadik helyezett a Mi Hazánk 6 százalékos, változatlan méretű táborral. Ugyancsak állandó a Momentum támogatóinak aránya, ez a párt 5 százalékot ér el. A teljes választókorú népesség 3-3 százaléka támogatja az MSZP-t és a Jobbikot.

A Kétfarkú Kutyapártnak is 3 százalékos a tábora, nem változott az elmúlt hónapokban. Az LMP korábban 3, most 2 százalékos párt, a Párbeszéd támogatottsága nem változott, 1 százalék maradt.

A biztos pártválasztók körében a Fideszre 45 százalék voksolna, a DK-ra 19, a Mi Hazánkra 10, a Momentumra 7 százalék szavazna.

Friss mérések szerint Magyar Péter támogatottsága – bár még nem is alapított pártot – akkora, mint a két legerősebb ellenzéki párté. A Median friss felmérése szerint Magyar Pétert az emberek 68 százaléka ismeri, és közülük 13 százalék nagy valószínűséggel szavazna is rá:


A Republikon Intézet friss közvélemény-kutatása szerint Orbán Viktor a kegyelmi-ügy fő felelőse:


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#závecz research#közvélemény-kutatás#fidesz#dk#momentum#mi hazánk

Címlapról ajánljuk