Belföld

Sulyok Tamás először szólalt meg az apjáról: A mi családunkban tabu volt a múlt

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 6:29

Nemtelen támadásnak tartja az apjával kapcsolatban „elhangzott vádakat” Sulyok Tamás államfő. „Szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita emberként” jellemezte édesapját.

A Mandinernek adott interjút Sulyok Tamás köztársasági elnök, aki az apjával kapcsolatban tett friss állításokra is reagált, ez az első alkalom, hogy megszólalt az ügyben, amióta ez újra téma a nyilvánosságban – vette észre a 24.hu. Karsai László történész múlt héten a hvg.hu-n írta meg, hogy Sulyok Tamás kedden hivatalba lépett államfő tévesen állította tavaly, hogy az apját a népbíróság halálra ítélte, ezért 10 évig bujkált.

Karsai a héten a Híradónak elmondta, hogy Sulyok Tamás „biztos, hogy hazudik apja üldöztetéséről”, és három éve még egészen mást mondott apja történetéről:


Sulyok Tamás apját körözték a második világháború vége után, de azért, mert tisztázni akarták a nyilas mozgalomban, pontosabban a Baky-Pálffy-féle náci kollaboráns kis pártban játszott szerepét. Sulyok a Mandinernek nyilatkozva „egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita emberként” jellemezte édesapját, közölve, hogy „a családi legendárium úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam”.

Karsai László a Híradónak azt mondta, Sulyok Tamás állításai nagyon egyszerűen ellenőrizhetők. A levéltári iratokban sem apja halálra ítélésnek, sem bujkálásnak, sem megfigyelésnek nincs nyoma, amiről korábban a mai köztársasági elnök beszélt. Van azonban egy 1944-ben, a Fejér Megyei Naplóban megjelent cikk, amelyben Sulyok apja mint a Magyar Nemzeti Szocialista Párt megyei vezetője lelkesen invitálja a pártba a zsidó vértől mentes embereket. Azt is dokumentumok bizonyítják, hogy Sulyok Tamás apja Székesfehérváron egy épp ekkoriban deportált zsidó ügyvéd irodáját veszi át. De a történész szerint józan ésszel is látható, mennyire életszerűtlen, hogy valaki 10 évig a felesége szülővárosában bujkál, születik még két gyereke, majd jogtanácsos is lesz.

Sulyok közölte, hogy „nemtelen támadásnak” tartja az apjával „kapcsolatban elhangzott vádakat”, és hozzátette:

Azt tudom elmondani, hogy a rendszerváltást megelőzően mint a legtöbb magyar számára, úgy a mi családunkban is tabu volt a múlt.

Nyitókép: Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A kormányzó Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

#Belföld#sulyok tamás#apja#történelem#múlt#második világháború#20. század#antiszemita#filoszemita

Címlapról ajánljuk