Híradó

Karsai László: Biztos, hogy hazudik apja üldöztetéséről a köztársasági elnök

Szondi VandaSzondi Vanda

2024. március 5. 19:23

Három éve még mást mondott apja történetéről Sulyok Tamás államfő – mondta az RTL Híradónak Karsai László. A történész múlt héten a hvg.hu-n írta meg, hogy Sulyok Tamás kedden hivatalba lépett államfő tévesen állította tavaly, hogy az apját a népbíróság halálra ítélte, ezért 10 évig bujkált. Most kiderült, hogy 2021-ben még egészen másképpen emlékezett családja történetére Sulyok Tamás. A köztársasági elnök nem reagált a megkeresésünkre.

Múlt hétfőn tette le az elnöki esküt Sulyok Tamás. Az Országgyűlésben elmondott beszédében szüleinek is köszönetet mondott.

Köszönöm azt a nevelést is, amit tőlük kaptam, hogy minden akkori nehézség ellenére magyart s keresztényt igyekeztek faragni belőlem.

Sulyok Tamás még az Alkotmánybíróság elnökeként beszélt szülei kommunista üldöztetéséről és évtizedes megfigyeléséről tavaly augusztusban az erdélyi Krónikának. Azt mondta: apja egy válóperben egy olyan nőt képviselt, akinek férje később párttitkár lett. Mint fogalmazott: „A párttitkárnak kapóra jött a leszámolás: nemcsak a családunk vagyonát sajátították ki, hanem édesapámra halálos ítéletet mondtak ki.” Azt is hozzátette, az apja csak úgy tudott életben maradni, hogy „tíz évig az ország másik felében bujkált papírok nélkül”.

Karsai László történész azt mondta az RTL Híradónak, rögtön tudta, hogy Sulyok Tamás nem mond igazat az apja múltjáról, mert állításai nagyon egyszerűen ellenőrizhetők. A levéltári iratokban pedig sem halálra ítélésnek, sem bujkálásnak, sem megfigyelésnek nincs nyoma. Van azonban egy 1944-ben, a Fejér Megyei Naplóban megjelent cikk, amelyben a köztársasági elnök apja mint a Magyar Nemzeti Szocialista Párt megyei vezetője lelkesen invitálja a pártba a zsidó vértől mentes embereket. Azt is dokumentumok bizonyítják, hogy Sulyok Tamás apja Székesfehérváron egy épp ekkoriban deportált zsidó ügyvéd irodáját veszi át. De a történész szerint józan ésszel is látható, mennyire életszerűtlen, hogy valaki 10 évig a felesége szülővárosában bujkál, születik még két gyereke, majd jogtanácsos is lesz.

Ma már egészen biztos vagyok benne, hogy hazudik. 2021-ben ugyanis még egy másik történetet adott elő a magyar olvasók számára

– fogalmazott Karsai László, aki szerint ezek után komoly alkalmassági problémák merülnek fel a ma hivatalba lépő köztársasági elnökkel szemben.

Kerestük az ügyben Sulyok Tamás köztársasági elnököt is, de hivatalától semmilyen választ nem kaptunk.

#Híradó#Videó#politika#top hírek#sulyok tamás#történész#karsai lászló#ma#náci#történelem#20. század#második világháború#üldöztetés

Címlapról ajánljuk