Belföld

Kinézett magának egy zuglói általános iskolát az egyház

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 12:29

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye már meg is kereste az önkormányzatot, és szülőket is tájékoztatják terveikről. 

Átvenné a zuglói Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – írta a 24.hu. A lap információi szerint erről kedden kaptak értesítőt az 500 diákkal működő iskolától az érintett családok. A 24.hu-nak több szülő is elmondta, hogy az érsekség bejelentkezése váratlanul érte őket.

A lapnak Horváth Csaba polgármester megerősítette, hogy főegyházmegye a múlt héten az önkormányzatot is megkereste azzal, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az átadásról.  A polgármester közölte, hogy nincs szándékukban támogatni a kezdeményezést.

A 18. kerületi Kondor Béla Általános Iskolába járó gyerekek szülei tavaly márciusban tüntetést  szerveztek, és aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert nem akarták, hogy az intézménynek egy egyházi iskola legyen a fenntartója.

Önkormányzati épületeket tulajdonjogát szerzik meg

A Híradó tavaly február végén arról számolt be, hogy törvénymódosítás értelmében, ha a köznevelési intézményt működtető egyház bejelenti az igényét az állami vagy önkormányzati tulajdonú épületekre, akkor meg is kapja azokat.


Tavaly márciusban a Híradó arról számolt be, hogy milliárdos értékben kerülhetnek egyházi tulajdonba önkormányzati iskola- és óvodaépületek Hódmezővásárhelyen. Csak a helyi református gyülekezet 940 milliónyi ingatlanra jelentette be az igényét. De kért épületet a Domonkos-rend és a katolikus egyházmegye is.

Nyitókép: Google Street View

 

#Belföld#egyház#iskola#zugló

Címlapról ajánljuk