Belföld

Karsai Dániel megrázó videója: A magánszférám a szó szoros értelmében eltűnt

rtl.hurtl.hu

2024. március 5. 11:56

A halálos betegségben szenvedő, az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel azt mondja: két hónapja nem tud mobilt, tabletet használni, a legbensőségesebb üzeneteit is valaki másnak kell megnéznie és válaszolnia helyette. 

„Ma este a Bibó István Szakkollégium vitaestet rendez az ELTE-n életvégi döntés témakörben. Sajnos a vitán egészségi állapotom miatt nem tudok részt venni. Ez volt Bibósként különösen fáj” – írja legutóbbi Facebook-posztjában Karsai Dániel.

Az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász már két hete egy interjúban beszélt a romló egészségi állapotáról, amelyben elmondta, hogy nem akarja túlságosan elborzasztani az olvasókat és követőit, „de gyakorlatilag a teljes önállótlanság állapotába” került. Most pedig egy megrázó videóban számolt be arról, mennyire szomorú amiatt, hogy nem tud ott lenni azon a Bibós vitaesten, amire meghívták.


„Kifejezetten sajnálom, hogy nem tudok elmenni, de az egészségi állapotom már olyan, hogy nem tudnék két-három órát ezzel tölteni” – fogalmazott a videóban. Azonban hozzátette, a „Bibóhoz fűződő szép emlékei” miatt egy kicsit megpróbál hozzájárulni a beszélgetéshez.

A téma ugyebár az emberi méltóság. Én két hónapja nem tudok modern technikát használni, mobilt, tabletet, a legbensőségesebb üzeneteimet is valaki más nézi meg nekem és válaszol helyettem. A magánszférám a szó szoros értelmében eltűnt

– mondta Karsai Dániel. Ezután bemutatta azt a fejpántot is, amit nemrégiben kapott, amihez egy érintőceruza van rögzítve, így újra tudja használni a tabletjét. „Ha lassan is, tudok gépelni. Elképesztő jó érzés volt” – fogalmazott. „Önök szerint ez a helyzet teljességgel méltóságteljes?” – teszi fel a kérdést, hozzátéve, hogy rájuk bízza a választ.

A halálos ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel azt szerette volna elérni az azóta lemondott köztársasági elnöknél, hogy az eutanáziában segítők kegyelmet kaphassanak. Mint arról a Híradó is beszámolt, ezzel Novák Katalin utódját is felkeresi majd. Karsai Dániel és testvére az eutanáziáról szóló népszavazás ügyét sem adja fel, korábban a Nemzeti Választási Bizottság elkaszálta a kérdéseiket.


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#eutanázia#életvégi döntés#életvégi döntés joga#als#halálos betegség#alkotmányjogász#betegség

Címlapról ajánljuk