Belföld

Karsai Dániel megkeresi az új államfőt is, hogy kegyelmet kaphassanak az eutanáziában segédkezők

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 8:23

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász azt nyilatkozta, hogy egészen addig nem fogja feladni a harcát, amíg képes kifejezni gondolatait.

„Újra meg fogom keresni a következő köztársasági elnököt, legyen bárki. A javaslatom lényege, hogy a köztársasági elnök nyilvánosan vállalja fel előre, hogy gyógyíthatatlan betegek esetében – akik az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedésnek vannak kitéve – kegyelmet ad az öngyilkosságukban közreműködő személyeknek, családtagoknak, barátoknak, egészségügyi személyzetnek.

Egy ilyen kegyelmi döntés megalapozottságához egy bizottság segíthetné az elnök munkáját, amelynek tagja lenne orvos, pszichiáter és büntetőjogász

– mondta a Szabad Európának adott interjújában Karsai Dániel.

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász arról is beszélt, hogy Novák Katalin nem volt elzárkózó az ügye kapcsán, de az új elnököt is meg fogja keresni, legyen az bárki. Az interjú minden bizonnyal akkor készült, amikor meg nem lehetett tudni, hogy Sulyok Tamást javasolja a Fidesz a posztra.

Karsai az interjú további részéban az egészségi állapotáról is beszélt, elmondta, hogy nem akarja túlságosan elborzasztani az olvasókat, „de gyakorlatilag a teljes önállótlanság állapotába” került.

Korábban az RTL Híradója arról forgatott riportot, hogy az alkotmányjogász kegyelmet kért Novák Katalintól:


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#als#betegség#eutanázia#államfő#sulyok tamás

Címlapról ajánljuk