Belföld

Novák Katalin férje továbbra is a Magyar Honvédség tartalékos alezredese

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 12:39

Veres István Attila tartalékos alezredes, önkéntes műveleti tartalékos katonaként jelenleg is jogviszonyban áll a Magyar Honvédséggel – közölte a Honvédelmi Minisztérium az rtl.hu megkeresésére. Novák Katalin lemondott államfő férje tavaly öthetes kiképzést követően kapott tartalékos alezredesi rendfokozatot, a szokatlanul magas rangot a végzettségével, a szakmai tapasztalataival, valamint a közjogi szerepével indokolták. 

Tavaly öthetes kiképzést követően szerzett tartalékos alezredesi rendfokozatot Novák Katalin férje, Veres István Attila. A Magyar Honvédség akkor azt írta, hogy „ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”.

Novák Katalin szombaton mondott le köztársasági elnöki posztjáról, mert kiderült: kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédjének 2023 áprilisában. Vele együtt távozott a kegyelmet annak idején még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit országgyűlési képviselő is.

Mint korábban megírtuk, Veres Istvánnak közgazdaságtudományi egyetemi végzettsége van és az MNB pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti. Ennek alapján a közjogi szerepe – azaz hogy Novák Katalin köztársasági elnök férjeként ő volt Magyarország első first gentlemanje – lehetett a legfőbb oka az alezredesi kinevezésének.

A Honvédelmi Minisztérium megkeresésünkre azt közölte, hogy Veres István Attila tartalékos alezredes, önkéntes műveleti tartalékos katonaként jelenleg is jogviszonyban áll a Magyar Honvédséggel. 

A tárca tájékoztatása szerint alapkiképzése teljesítése és eskütétele óta több alkalommal hívta be az MH szolgálatteljesítés céljából, ennek pedig mindig eleget is tett.

Arra a kérdésre, hogy milyen következménnyel járna a szerződés felmondása a minisztérium azt közölte: „a Magyar Honvédség önkéntes alapon működő haderő. Ha valaki meg akarja szüntetni tartalékos szerződését, az semmilyen negatív következménnyel nem jár”.

A Veres Istvánnak járó tartalékos alezredesi rendfokozatot egyébként azért is bírálták sokan, mert éppen abban az időszakban tett esküt 164 társával együtt a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián, amikor több száz (becslések szerint akár 1800) katonát bocsátottak el a honvédségtől. Később ráadásul az is kiderült, hogy az exkatonáknak az elhelyezkedését is megnehezítette a kormány. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő például azt mondta, hogy Veres kinevezése „törvényes, de nem túl etikus”.

Olyan is előfordult már egyébként, hogy valaki egyből ezredesként kezdjen tartalékosként, és komoly vihart is kavart az ügy. Még 2017-ben esett meg, hogy kormánymegbízottakat avatták tartalékos katonatisztnek ezredesi rendfokozatban. Ez történt a Csongrád megyei Juhász Tünde esetében is, aki akkor azt mondta, hogy „szemlélő” szerepet töltenek be, eseményeken viselhetik a tartalékos egyenruhát, ezzel népszerűsítve az önkéntes vállaláson alapuló katonai szolgálatot – mondta a 444.hu-nak.

Az RTL Híradójának tavaly februári riportja:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#Veres István#novák katalin#honvédség#honvédelmi minisztérium#ma

Címlapról ajánljuk