Belföld

Kapásból tartalékos alezredes lett a Honvédségnél Novák Katalin férje, miközben sorra rugdossák ki a főtiszteket

Kovács IstvánKovács István

2023. február 28. 16:41

Veres István közgazdászként kapott egyből főtiszti kinevezést. Hadházy Ákos szerint az avatása rosszul időzített a Honvédségnél történt elbocsátások miatt, a volt honvédelmi államtitkár szerint alezredesként nem nagyon szoktak karriert kezdeni. A hadkiegészítő parancsokság azt írta, a rendfokozat tükrözi Veres végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét.

Törvényes, de nem túl etikus Novák Katalin köztársasági elnök férjének, Veres Istvánnak tartalékos alezredessé avatása – mondta az rtl.hu-nak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki hétfői Faceboook-posztjában mutatott rá arra, milyen rangot kapott 5 hét kiképzés után az egyébként közgazdász végzettségű Veres.


Szombaton számoltunk be arról, hogy a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián 165-en tették le ünnepélyesen katonai esküjüket, köztük az államfő férje, Veres István is. Az MTI a kapott rendfokozatáról nem számolt be, viszont a képeken lehetett látni a „parkettaalapon” a két csillagot, ami az alezredesek jelzése a Magyar Honvédségnél.

Szóvá tették a kommentelők a hadkiegészítés, vagyis az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Facebook-oldalán (és Hadházy oldalán is), hogy milyen alapon kapott Veres ilyen rangot. A válasz az volt, hogy 

Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét.

Veresnek közgazdaságtudományi egyetemi végzettsége nem azt a tipikus hadsereghez való tudást tükrözi, hacsak nem a hadtápnál akarják önkéntesként alkalmazni. A szakmai tapasztalat ebben az esetben szintén nem tűnik túl relevánsnak, mivel ahogy az rtl.hu 2021. decemberi megkeresésére a jegybank közölte, Veres István az MNB pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti. Annyi bizonyos, hogy vezetői tapasztalata van, ami fontos egy főtiszt esetében.

A közjogi szerepe, azaz hogy Novák Katalin köztársasági elnök férjeként ő Magyarország első first gentlemanje, lehetett a legfőbb oka az alezredesi kinevezésének. 

Az okokról egyébként érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztériumnál, amint kapunk választ a kérdéseinkre, közöljük.

A Honvédségnél az előmenetelt jogszabályok határozzák meg, például azt is, milyen végzettség kell ahhoz, hogy valaki tiszti rangot kapjon a nem tartalékosok között. A hadnagyi ranghoz például el kell végezni egy szakirányú főiskolát, egyetemet, de olyannal nem igazán találkozni, hogy valaki kapásból alezredesként induljon. Igaz, a tartalékosok előremenetele, feltételrendszere nem igazán ismert, mi legalábbis nem találkoztunk vele, erről is kértünk tájékoztatást a HM-től.

Vadai Ágnes egykori honvédelmi államtitkár, jelenleg DK-s országgyűlési képviselő az RTL Híradónak azt mondta, hogy mindig példaértékű, ha valaki katonának áll, de ez az eset erősen PR-szagú. Vadai szerint az elmúlt években a Honvédségnél éppen az volt a probléma, hogy a magasabb rendfokozatú nyugállományú katonákat alacsonyabb rendfokozatban vették fel tartalékosnak. „Olyat nem nagyon hallottunk, hogy valaki hirtelen alezredesként kezdett volna. Azt a honvédelmi miniszter, illetve a Honvédség vezetői döntik el, ki, milyen rendfokozatot kap önkéntes tartalékosként” – fogalmazott Vadai. Igaz, azt is hozzátette a politikus, hogy nem ismeri Veres István előéletét.

Olyan viszont már volt, hogy valaki kapásból ezredesként kezdjen tartalékosként, és komoly vihart is kavart az ügy. Még 2017-ben esett meg, hogy kormánymegbízottakat avatták tartalékos katonatisztnek ezredesi rendfokozatban.

Ez történt a Csongrád megyei Juhász Tünde esetében is, aki akkor azt mondta, hogy „szemlélő” szerepet töltenek be, eseményeken viselhetik a tartalékos egyenruhát, ezzel népszerűsítve az önkéntes vállaláson alapuló katonai szolgálatot – mondta a 444.hu-nak. Részt vesznek a tartalékosoknak szervezett kiképzési és egyéb katonai programokon, de amellett, hogy nem behívhatók tényleges katonai szolgálatra, honvédelmi alegységek sem kerülhetnek a parancsnokságuk alá. A kiképzésen azonban részt kellett venniük – tette hozzá.

Hadházy szerint Veres kinevezése finoman szólva is rosszul időzített, mert pont az elmúlt hetekben rúgtak ki tiszteket, főtiszteket, tábornokokat a Honvédségtől egy átszervezés keretében, illetve korábban azért küldtek el katonákat, mert megtagadták a koronavírus elleni oltást. Hadházy ugyanakkor azt már csak viccből tette hozzá: az is lehet, hogy a kinevezés csak ahhoz kellett, hogy a továbbiakban a köztársasági elnök – aki egyébként a Honvédség főparancsnoka – házastársaként Veres ingyen utazhasson a honvédségi gépeken, ha a nejét kíséri külföldi látogatásra. Ez egyébként Orbán Viktor esetében például nem csekély összeg, ő 2021 nyara óta 2,1 millió forintot fizetett ki a családtagjai utazásáért.

Annyi bizonyos, hogy Novákot a férje gyakran elkíséri, az RTL Híradó januári riportjában rendre feltűnik Veres István:

 

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István az Egységes Alapkiképzési Programban résztvevők nyilvános katonai eskütételén a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján 2023. február 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Belföld#novák katalin#Veres István#alezredes#avatás#tartalékos#magyar honvédség#ma

Címlapról ajánljuk